Sumorna predviđanja: Uskoro će se i čitav Filozofski fakultet UNSA zatvoriti

Djeca bogatih će ići vani i studirati, djeca "običnih" će završavati zanate...


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Broj maturanata koji su se upisali na studijske programe u oblasti društvenih i humanističkih nauka u BiH je poražavajući. Zbog nezainteresovanosti mladih za ove studijske programe neki odsjeci nalaze se pred gašenjem.

Univerzitet u Sarajevu je u školskoj 2022/2023. godini raspisao konkurs za prijem 6.136 studenata, a nakon prvog roka na prvi ciklus i integralne studije upisalo se 3.459 budućih studenata.

Najveći interes mladi su pokazali za tehničke nauke i grupu medicinskih nauka. Glavni razlog je svakako velika potražnja za ovim strukama na tržištu rada. Činjenica je da studenti koji završe ove fakultete mogu brže pronaći posao, nude im se veća primanja, te odlazak u inostranstvo.

S druge strane, nijedan budući student nije na prvom roku želio upisati perzijski jezik, ruski jezik, sociologiju i etnologiju ili nastavnički smjer biologije, prenosi Buka.

Sumorna predviđanja za ove odsjeke, ali i generalno za obrazovanje u BiH dao je Izudin Bajrović:

 – Pojedini odsjeci na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu ce se zatvoriti jer se na njih u ovogodišnjem upisnom roku niko nije prijavio. Uskoro će se i čitav Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu zatvoriti jer se ni na jedan odsjek neće niko prijaviti. A onda će na red doći i drugi fakulteti Univerziteta Sarajevo, nekadašnjeg nosioca znanja, jer se niko neće htjeti upisati na njih. Djeca bogatih će ići vani i studirati, djeca običnih će završavati zanate, tačnije kupovati diplome na privatnim srednjim stručnim školama i ići u Njemačku da rade, djeca sirotinje će ostati sirotinja, a politički podobni mladi kadrovi će završavati fakultete koji su i osnovani za njih, kako bi bez truda, muke i znanja dobijali diplome potrebne za zapošljavanje u javnim( čitaj stranačkim) ustanovama i preduzećima, od Viteza do Banje Luke. I “ de facto i de iure” od ove države nema ništa. Ako smo je htjeli razvaliti onda smo i uspjeli. Bravo za nas, niko nas i ne bi sje*’o k‘o što smo sami sebe, objavio je Bajrović na društvenim mrežama

Pojedini odsjeci na filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu ce se zatvoriti jer se na njih u ovogodišnjem upisnom…

Objavljuje Elameri ŠkrgićPonedjeljak, 18. srpnja 2022.