Prijavite roditelje: Ovi pregledi su besplatni, a mogu im spasiti život

Rana detekcija spašava život!


Female medicine doctor filling patient medical form or prescription
Ilustracija: Envato

U funkciji je web stranica www.zivotjeupitanju.ba na kojoj se građani Kantona Sarajevo mogu prijaviti na preventivne preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke i debelog crijeva. Planirano je da se obavi oko 12.000 ovih pregleda u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS. 

Rana detekcija spasava zivot 2

Pregledi će se vršiti do popunjavanja kvote, a zainteresirani će se pozivati na pregled od strane ovlaštenih klinika prema datumu online prijave.

Rana detekcija spasava zivot 1

Mogu se prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 40-65 godina i nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

Rana detekcija spasava zivot 1

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa.

Obavite pregled jer prevencija i rana detekcija spašavaju život!

Više informacija na web stranici: www.zivotjeupitanju.ba