Studenti željni znanja: Pored standardnih smjerova, biraju sve više informacione tehnologije

Za koja zanimanja su studenti ove godine najviše zainteresovani i da li je u posljednje vrijeme došlo do promjene studijskih programa koji privlače brucoše?


Ilustracija: STUDOMAT / Envato
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

Kada je riječ o interesovanju studenata, za upis na prvu godinu studija ona su tradicionalno ista iz godine u godinu, na Univerzitetu u Banjoj Luci.

 – Veliko interesovanje za upis na prvu godinu, prvog ciklusa studija, u akademskoj 2022/23. godini, studenti su pokazali za: Fakultet bezbjednosnih nauka, Medicinski fakultet, Mašinski fakultet, Studijski program psihologija na Filozofskom fakultetu, Pravni i Ekonomski fakultet, Studijski program arhitektura na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, Studijski program Računarstvo i informatika na Elektrotehničkom fakultetu, Akademiju umjetnosti, Fakultet političkih nauka, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta i druge fakultete, odnosno studijske programe koji se izvode na Univerziteta u Banjoj Luci, rekli su za portal UNAworld u ovoj ustanovi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Poredeći rezultate upisa sa brojem maturanta koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje i ostalim faktorima, na ovom Univerzitetu kažu da su zadovoljni brojem studenta koji su odlučili da se školuju u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Mladi željni znanja

Prorektor za naučno-nastavna pitanja na univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, profesorka Azra Špago, kaže za UNU da na ovom Univerzitetu u posljednih par godina najviše interesa je iskazano za studiranje na Fakultetu informacijskih tehnologija.

 – Takođe, maturanti su u većoj mjeri zaniteresovani za studiranje na studijskim programima: Poslovna informatika, Farmacija, “Kriminologija i sigurnosne studije” na Pravnom fakuletu, Zdravstvena njega, Dizajn interijera i Turizam”, kaže Špago.

Tradicionalno, dodaje, interes srednjoškolaca je iskazan i za studiranje na Pravnom, Ekonomskom, Građevinskom, Mašinskom fakultetu, odsjecima za “Sport i zdravlje”, “Psihologija i sociologija” na Nastavničkom fakultetu, te odsjeku za “Engleski jezik” na Fakultetu humanističkih nauka”, kaže Špago.

Od naredne akademske godine planiraju uvođenje novih studijskih programa, kao što su “Biotehnika” i “Nutricionizam” na Agromediteranskom fakultetu, “Novinarstvo i odnosi s javnošću” na Fakultetu humanističkih nauka, te “Pedagogija i specijalna pedagogija” i “Biologija i Hemija” na Nastavničkom fakultetu.