Počeo Tuzla Brain Week, naučni simpozij koji organizuju studenti

Brain Week se održava od 2013. godine i već je postao jedan od brendova Univerziteta u Tuzli.


TBW 202
Foto: RTVTK / Screenshot

Internacionalni biomedicinski simpozij Tuzla Brain Week otvoren je danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Njegovi organizatori članovi Studentskog vijeća Medicus, ove godine su teme uskladili sa zahtjevima globalne kampanje za povećanje javne svijesti o benefitima istraživanja na mozgu. Učesnici su studenti, ali i profesori i ljekari različitih specijalizacija.

Internacionalni simpozij biomedicine okupio je studente medicine, edukacije, rehabilitacije i farmacije iz naše zemlje, ali i zemalja okruženja, te profesore. Trajat će tri dana.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Izuzetno je važna činjenica da se ovaj projekt organizovali isključivo studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli i da mi želimo da promovišemo nauku, da učimo od naših najboljih stručnjaka u ovom slučaju iz oblasti neurologije, neurohirurgije i pedijatrije i mnogih drugih kako bi nam približili praktična znanja iz ove oblasti, kaže studentica šeste godine Medicinskog fakulteta Anida Šehanović.

Ovogodišnji Brain Week tematizira i psihosomatske poremećaje, povezanost stresa za zdravljem, upotrebu vještačke inteligencije za predviđanje sportskih povreda, povezanost crijevne mikroflore i mozga, ali i druge opće teme.

 – Ove godine smo mi htjeli dodati i da pričamo o prilikama za mlade ljude gdje se mogu prijaviti, tako da ćemo imati u nedjelju panel diskusiju, na kojoj ćemo pričati na šta sve se mladi mogu prijaviti, kako mogu naći finansije za putovanja, na kongrese, simpozije i slično, kazala je studentica Naida Salković, kordinatorica Simpozija Brain Week.

Brain Week se održava od 2013. godine i već je postao jedan od brendova Univerziteta u Tuzli.

Ove godine podršku organizaciji Simpozija studenti su dobili od Federacije evropskih neuroznanstvenih društava, Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine kao i velikog broja institucija i ustanova sa područja Tuzlanskog kantona, prenosi RTVTK.ba.