Studenti Univerziteta u Zenici ponovo izlaze na ulice, plaše se da će izgubiti status studenta

Dovodi se u pitanje 'status studenta', za nekoliko stotina zeničkih studenata...


Grupa studenata Univerziteta u Zenici ponovo će izaći na ulice jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Iako su Vlada i Skupština ZDK usvojile Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima se studentima olakšava obrazovanje tokom pandemije korona virusa, “zakazao” je Univerzitet, piše N1.

Advertisements

Nakon prvih protesta koji su održani polovinom prošlog mjeseca kada su studenti zatražili da im se omogući bezuslovan prelazak u narednu godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje školarine u jednakim ratama, Vlada i Skupština su usvojili navedene izmjene zakona 30.10. i on je stupio na snagu 8. oktobra.

 – Ostao je još jedan korak, tačnije prihvatanje zakona na sjednici Senata Univerziteta. Tu nastaje problem. Predsjedavajući Senata prof. Alaudin Brkić, sa kojim su studenti bili na sastanku u utorak, 11.11.2020.godine, odbija da sazove hitnu sjednicu Senata kako bi se zakon konačno i prihvatio te omogućio upis studenata. Uz nevidljive argumente, uvaženi profesor navodi da se sačeka sjednica Kolegija Univerziteta koja je zakazana za 18.11.2020.godine. Međutim, problem je taj što je krajnji rok za upis studenata u narednu godinu 15.11.2020.godine, kazali su studenti.

Advertisements

Kažu kako su im nadležni iz Univerziteta sugerirali da sačekaju sjednicu koja će se održati 18.11.2020.godine, nakon kojeg bi navodno upis trebao biti dozvoljen.

 – Ovim se dovodi u pitanje ‘status studenta’, za par stotina zeničkih studenata, navode za N1.

Ogorčeni studenti su najavili proteste za petak i subotu sa početkom u 12 sati. Osnovni zahtjev, pored tekućih koji se odnose na smanjenje školarine, je sprovođenje izmijenjenog Zakona o visokom obrazovanju, koji je pravno na snazi od 08. novembra.