Studenti Univerziteta u Banjaluci će putem aplikacije ocjenjivati fakultete i profesore

Unija studenata RS predstavila je web aplikaciju pomoću koje će studenti moći ocjenjivati rad svojih fakulteta i nastavnika, odnosno profesora i asistenata.


Foto: Nezavisne.com
Foto: Nezavisne.com

Goran Vučić, potpredsjednik Unije studenata RS, pojasnio je da je aplikacija puštena u rad i da za sad samo studenti Univerziteta u Banjoj Luci mogu da ocjenjuju svoje fakultete i nastavnike, dok studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu moraju sačekati da njihov univerzitet Uniji dostavi podatke.

Advertisements

Na sajtu www.unijastudenatars.com formirana je baza podataka studenata zahvaljujući kojoj niko osim njih neće moći ocjenjivati rad fakulteta i nastavnika.

– Aplikacija će pomoći u unaprjeđenju kvaliteta visokog obrazovanja. Na početnoj strani biće objavljeno ko su deset najboljih i najlošijih profesora, kao i pet fakulteta, kazao je Vučić.

U Uniji studenata očekuju da će za mjesec dana imati relevantne podatke, a studenti će moći anonimno glasati po semestrima.

Advertisements

– Ovakve ankete, rangiranje i ocjenjivanje fakulteta i profesora je ubičajeno u Evropi i zemljama regiona, naročito u Srbiji koja nam je bila uzor u formiranju pitanja, kazao je Ratko Savić, generalni sekretar Unije studenata RS.
Koordinator projekta Neđo Malešević istakao je da nakon dosadašnjih anketiranja studenata niko od profesora koji su dobili ocjene ispod prosjeka nije kažnjen niti su nagrađeni profesori koji dobiju ocjene 10.

– Ako Univerziteti ne nagrade i kazne takve profesore mi ćemo se potruditi da ih simbolično i nagradimo i kaznimo, kazao je Malešević i apelovao na rukovodstvo fakulteta u Istočnom Sarajevu da dostave podatke o studentima.

Aplikacija je nastala zahvaljujući projektu “Lanaco stručna praksa” te je na njoj radilo 19 studenata završnih godina fakulteta, a Unija studenata RS ju je dobila besplatno.

(Nezavisne.com)