Čudni hobiji deset slavnih poduzetnika

Neki od najpopularnijih svjetskih poduzetnika troše novac na načine koji nisu baš uobičajeni.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Elon Musk

Advertisements

Osnovač Tesla Motorsa skuplja James Bond suvenire. Posjeduje Lotus Esprit, auto iz poznatog Bondovog filma iz 1977. godine – ‘Špijun koji me volio’, kojeg tvrdi da pokušava pretvoriti u auto-podmornicu kakva se pojavila u filmu.

2. Warren Buffett

Poznati američki ulagač i industrijalac podučava i naveliko ističe vrline ukulela. Nekoliko njegovih instrumenata postalo je kolekcionarskim primjercima, a jedan instrument s Buffettovim potpisom prodan je za više od 11.000 dolara.

3. Thomas Edison

Poznati izumitelj bio je ljubitelj brzih dijeta ili, kako ih je njegova žena prozivala, pravilnim načinom prehrane. U jednom trenutku jedina tekućina koju je Edison konzumirao je bilo mlijeko, kojeg je pio svaka tri sata.

4. Henry Ford

Automobilski magnat skupljao je i restauriraro historijske građevine u nadi da će transformisati gradove Sudbury, Massachusetts i Greenfield Village u Michiganu – u turističke atrakcije koje bi slavile rane dane SAD-a.

5. Bill Gates

Možda biste pomislili da će Microsoftov osnivač biti zaljubljenik samo u online stvari, no on prikuplja rijetke knjige. Gates je čak platio 30.8 miliona dolara za jedan rukopis, Kodeks Leicester, koji sadrži eseje Leonarda da Vincija.

6. Walt Disney

Advertisements

Nikoga ko je posjetio Disneyland neće začuditi podatak da je Walt Disney bio veliki ljubitelj modela željeznica. Uz one koji se nalaze u njegovim parkovima, Disney je imao i veliki model voza kojeg je postavio u svojem uredu, te minijaturni vlak na paru u svojem vrtu.

7. Bob Parsons

Osnivač Go Daddy korporacije lakomi je lovac velikih apetita. 2011. godine u javnost je procurio video na kojem se vidi kako ubija slona, zbog čega je primio brojne kritike. Pokušao se jadno izvući koristeći izgovor da je bila riječ o humanom činu, no ljudi mu nisu povjerovali, prenosi Inc.com.

8. Nikola Tesla

Izumitelj radija, robotike i višefaznog sistema izmjenične struje bio je ljubitelj golubova. Hranio je divlje golubove s prozora svoje spavaće sobe, a kad je postao previše iznemogao da to sam čini, unajmio je nekog da to čini umjesto njega.

9. Thomas J. Watson

Osnivač IBM-a bio je veliki ljubitelj izviđača. Volio se odijevati u svoju, po mjeri izrađenu izviđačku uniformu i sjediti oko logorske vatre s drugim izviđačima.

10. Mark Zuckerberg

Zuckerberg lovi i jede svoju hranu. Njegove dosadašnje lovine uključuju jastoge, piliće, svinje i bar jednu kozu, Naravno, o svakom svojem lovu piše na Facebooku.

(Express.hr)