“Samo želim da sve prođe jer svi znamo da na nas ne utječe ozbiljno. Uredu je da širimo virus među sobom,” izjavila je studentica.

Masovna okupljanja studenata nisu specifična samo za naš region, iako je o tome bilo mnogo priče u medijima u posljednje vrijeme.

Više hiljada studenata na žurkama bez poštovanja mjera: Odzvanjali hitovi Sinana Sakića, Seke Aleksić…

Pogledajte video studentske “korona žurke”: Otkriveno zašto nije reagovala policija

U Velikoj Britaniji su otvoreni kafići i klubovi koje su ovog vikenda posjećivali i stari i mladi, masovna okupljanja studenata nisu ni kod njih bila rijetkost, čak i u vrijeme lockdowna. Čak se čini da su studenti smatrali da je uredu da među sobom “šire koronu”.

Radi se o studentima Sveučilišta Northumbria na kojemu je krajem prošle godine bilo čak 770 studenata zaraženih ovim virusom. Uprkos tome, i dalje su se družili i izlazili iako im je prijetila kazna u slučaju druženja mladih koji ne pripadaju istom kućanstvu.

Zbog svega ovoga u tom su momentu glasili su za najsnažnije pogođeno sveučilište u zemlji.

U osvrtu na ovu situaciju, Evie South, koja stanuje s cimericama u stanu na kampusu, kaže da većina studenata izlazi i dalje, bez obzira na novi val širenja pandemije.

 – Da budem iskrena, ne čudi me što je ovaj grad žarište u našoj zemlji. Znam da neki studenti imaju simptome, ali i dalje izlaze, što je sve samo ne super. Kafići se zatvaraju iza 22 sata pa je očito da se druže u stanovima nakon toga, kazala je za The Sun.

“Svi znamo da na nas ne utiče ozbiljno”

Libby Rothwell, 19-godišnja studentica fizioterapije dodaje da su neki studenti čak zamijenili simptome zaraze koronavirusom mamurlukom nakon što su cijelu noć pili.

 – U našem kućanstvu javila se korona. Morali smo u izolaciju. Niko od nas nije imao simptome, a neki od nas čak su i razmišljali radi li se zaista o virusu ili smo samo mamurni, kazala je, a zatim dodala:

 – Samo želim da sve prođe jer svi znamo da na nas ne utječe ozbiljno. Uredu je da širimo virus među sobom.

No, Miliana Nikolova, 20-godišnja studentica poslovanja tvrdi da se studenti pridržavaju pravila.

 – Rekla bih da se većina studenata pridržava pravila, ali svima već postaje dosta cijele ove situacije, kaže.

Video pogledajte klikom ovdje.