Studenti Filozofskog fakulteta podržali profesore: Ne tražimo odgovore, već odgovornost

Pozvali su kolege i ostatak javnosti da također podrže zahtjeve prema nadležnima.


protesti 1

Građane, profesore i asistente nezadovoljne reakcijom vlasti na pandemiju koronavirusa podržali su i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pozvali su kolege i ostatak javnosti da također podrže zahtjeve prema nadležnima.

Nekoliko desetaka studenata ovog fakulteta je podržalo građane i stavove svojih profesora i asistenata sadržanih u prošlosedmičnom otvorenom pismu “Zahtjev za život i dostojanstvo”.

Profesori s Filozofskog fakulteta traže ostavke: Nenabavka vakcine je ubistvo s predumišljajem

Podršku su jučer dali i pojedini uposlenici Fakulteta političkih nauka, Muzičke akademije, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Studenti Filozofskog fakulteta su u online peticiji podrške poručili da stoje iza zahtjeva građana te da su spremni učestvovati u borbi za prava svakog čovjeka na dostojanstven i siguran način.

 – Izražavamo našu punu podršku profesorima/icama i saradnicima/cama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kao i svim ostalim profesorima/icama i saradnicima/cama sa drugih fakulteta koji su pružili podršku otvorenom pismu “Zahtjev za život i dostojanstvo”. “Ohrabreni njihovim pismom, kao odgovorne studentice i studenti i budući akademski građani i građanke, stojimo iza zahtjeva građana i građanki Bosne i Hercegovine, te smo spremni učestvovati u inicijativama i borbama za prava svakog čovjeka na dostojanstven i siguran život. Naši uslovi su jasni, nedvosmisleni i principijelni. Želimo da naše institucije, u prvom redu državne i entitetske, budu servis svim građanima pokazujući potpunu, u skladu sa humanističkim vrijednostima, brigu za čovjeka u cjelini, posebice kada su u pitanju fundamentalna i egzistencijalna pitanja, braneći interese dostojanstvenog i slobodnog života.

Od vlasti, prije svega državne i entitetske, traže da bude servis građanima u skladu s humanističkim vrijednostima.

– Odlučno i spremno kažem NE manipulacijama prvoga reda i dugogodišnjem opresivnom vladajućem sistemu te ne zahtijevamo odgovore, već odgovornost podržavajući svaku savjesnu i društveno bitnu inicijativu koja dolazi od građana Bosne i Hercegovine, naglasili su.

Podsjećamo, više od 50 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta je prošle sedmice objavilo otvoreno pismo tražeći ostavku vlasti zbog nenabavke vakcine protiv koronavirusa i neodgovarajuće reakcije na pandemiju.

Profesori drugih fakulteta UNSA pridružili se zahtjevu za ostavku vlasti u BiH

Time su podržali građane koji su to isto tražili na protestima u Sarajevu.