Studenti poručili Vladi RS: Ne počnete li raditi izlazimo na ulice

Banjalučki studenti zaprijetili su danas izlaskom i na ulice, ukoliko se uskoro ne poduzmu mjere suzbijanja korupcije i nepotizma na Banjalučkom univerzitetu, kao i donesu mjere za rješavanje katastrofalne socijalno-ekonomske situacije koja se odražava i na akademce.


unija studenata rs
Unije studenata RS - pres konferencija

Banjalučki studenti zaprijetili su danas izlaskom i na ulice, ukoliko se uskoro ne poduzmu mjere suzbijanja korupcije i nepotizma na Banjalučkom univerzitetu, kao i donesu mjere za rješavanje katastrofalne socijalno-ekonomske situacije koja se odražava i na akademce.

unija studenata rs
Unija studenata RS – pres konferencija

Zaprijetili su da je ovo njihov zadnji apel i da više neće mirno posmatrati takvu situaciju, jer žele promjene i radikalni zaokret u društvu, a oni koji su odgovorni, Vlada RS-a, Univerzitet moraju da preuzmu radikalne korake i riješe njihove probleme.

“Teško socijalno-ekonomsko stanje se direktno odražava na naše roditelje koji su nezaposleni, a RS srlja u zaduženja i ne vidimo nikakvu perspektivu i napredak u ovom društvu”, rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS-a.

Korupcija, nepotizam i javašluk, kako kaže, sve više i više rastu i ubijaju optimizam studenata.

“Naš univerzitet prerasta u jednu koruptivnu kategoriju. Imamo učmalu sredinu i akademsku zajednicu koja se ne oglašava ni na jedan društevni problem, a mimo koje prolaze sve nepravilnosti, problemi i niko ne odgovara za bilo šta”, kazao je Dronjak.

Njega i njegove kolege, kaže, u medijima prozivaju i “pljuju po ulici”.

Dronjak je iznio i konkretan podatak da ga je prije nekoliko dana nazvao sin Bakira Ajanovića, nekadašnjeg ministra u Vladi RS-a, a sada savjetnika premijera RS-a i rekao mu da je “seljačina koji proziva njih poštenu i časnu djecu”.

“Postali smo gradski višak. Prošle godine nas je ispitivala Obavještajno-sigurnosna agencija, a ove godine nas zovu i prijete nam djeca državnih funkcionera, onih istih koji treba da se bore za napredak RS-a, a koji u svojim mirišljavim kabinetima uživaju sve blagodeti ovog društva i ne znaju u kakvoj bijedi i očaju se nalazi naše društvo, jer imaju visoke plate. I s tim platama od 5.000 maraka teško je objasniti kako jedan funkcioner za godinu dana može da kupi dva stana, vilu na moru i da mu dijete voza automobil od 200.000 maraka”, rekao je Dronjak.

On i njegove kolege uputili su apel vlastima i poruku da više neće posmatrati „kako se od RS-a pravi Meksiko, kako imamo društveno raslojavanje na bogate i siromašne, kako pojedinci postaju enormno bogati, a ostalih 90 posto stanovništva tone u očaj, bijedu i kredite te pada u opću depresiju i besperspektivnost“.

Mladi su, kazao je, u očajnoj poziciji, jer nemaju posla kada završe fakultet, a gledaju kako su neke njihove kolege „ekspresno“ završile fakultet i dobili posao.

Novinarima su se na istu temu obratili i Igor Macanović, sekretar Unije studenata RS-a, Radomir Jokić, predsjednik UO Unije studenata RS-a, te još neki studenti koji tvrde da i pored straha, ovo nije samo njihovo, već i mišljenje više od 10.000 njihovih kolega.

Ipak, priznali su da se studenti boje da progovore “zbog ovakvog sistema u RS”.

Traže i da se izaberu oni ljudi koji će upozoriti i da je Bolonja “propao sistem”, koji će da zabrane ogromne upise na fakultete, te konačno ispuniti obećanje o povećanju smještajnih kapaciteta za studente.

(FENA)