Studenti ne mogu prisustvovati nastavi ukoliko nemaju negativan PCR test ili dokaz o imunizaciji

"Donijeli smo odluku da bismo zaštitili zdravlje studenata, nastavnika i pacijenata."


photo of young student with headache in medical masks studying
Foto: Envato

Medicinski fakultet u Beogradu tužen je zbog protivepidemioloških mjera septembra 2021. godine, kad je uvedena nastava samo za vakcinisane, one koji su preležali virus ili koji su imali negativan test.

Medicinski fakultet je kao uslov propisao da nastavi i obavljanju drugih aktivnosti na fakultetu mogu da prisustvuju samo oni koji nemaju simptome akutne respiratorne infekcije i imaju dokaz o kompletnoj imunizaciji, ili o preležanoj COVID-19 infekciji odnosno serološki dokaz o postojanju antitijela ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata, piše Blic.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Još uvijek nije poznato ko je tužio fakultet

-Imam 64 godine od kojih 40 godina radim. Bavim se poslom koji je skopčan sa mnogim izazovima, susreo sam se sa svim i svačim pa me ništa ne može iznenaditi. Nikome naravno nije prijatno kada ide na informativni razgovor u policiju ili tužilaštvo, pa ni meni jer se u životu uvijek trudim da se ponašam pravilno i na najbolji mogući način, ali taj neprijatan osećaj ublažilo je hiperkorektno ponašanje zaposlenih u MUP-u. Očekuje me još jedan informativni razgovor u tužilaštvu i nadam se da će isto tako proći u maksimalno korektnoj atmosferi, naglašava Davidović

On ističe da ne može još uvijek da kaže ko je tužio njega i Medicinski fakultet.

 – Ali mogu da kažem da su tužili fakultet zbog mjera koju od septembra sprovodimo u vezi sa održavanjem nastave. Duboko sam uvjeren u ispravnost te odluke koju je fakultet sprovodio u prethodna tri mjeseca. Naši studenti su gotovo čitav semestar imali praktičnu nastavu i to je veoma važno jer studije medicine ne mogu se ni zamisliti bez praktične nastave. Prije toga naši student zbog pandemije nisu imali praktičnu nastavu čak 18 mjeseci, podvukao je Davidović.

Kako kaže, siguran je da je fakultet uradio dobru stvar u interesu studenata, zaposlenih i pacijenata na praktičnim vježbama.

Medicinski fakultet NS

 – Donijeli smo odluku da bismo zaštitili zdravlje studenata, nastavnika i pacijenata. Ko je protiv toga nek zamisli samo da se, na primjer, njegov rođak liječi od neke bolesti koje nema veze sa covid-om i da je u njegovoj blizini neko čiji je covid status nejasan. Moram da istaknem da je Medicinski fakultet imao sve vrijeme nedvosmislenu podršku ministarstva zdravlja i države u vezi sa tom odlukama, kaže Davidović.

Nema praktične nastave već tri sedmice

Medicinski fakultet već tri sedmice ne drži praktičnu nastavu zbog loše epidemiološke situacije.

 – Tako će biti do kraja januara odnosno do kraja ovog semestra. Vidjet ćemo za sljedeći semestar koji počinje krajem februara kako ćemo držati nastavu. To će zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije, ali i instrukcija fakulteta i ministara. U svakom slučaju i sami ćemo procijeniti epidemiološku situaciju i donijeti odluku koja je najmanje loša da tako kažem, ističe Davidović.