Studenti obilježavaju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tom prilikom, studenti Studija edukacijske rehabilitacije s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, drugu godinu zaredom, organiziraju niz aktivnosti s ciljem osvještavanja javnosti o tome ko su osobe s invaliditetom, koja su njihova prava i potrebe te što na tom planu ostvarivanja prava rade edukacijski rehabilitatori.


Cilj obilježavanja je, kako su naveli studenti, promocija prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim sferama društva i razvoja, kao i povećanje svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svim aspektima života – političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim, prenosi mostarski.ba.

Advertisements

Program obilježavanja započinje radionicama u kojima učestvuju djeca s teškoćama u razvoju iz škola i udruženja grada Mostara, a program će se održati u dvorani OŠ “Ivan Gundulić” u Mostaru.

Drugi dio programa održava se u shopping centru Mepas Mall u Mostaru, a posjetioci koji se tu zateknu od 10 do 17 sati moći će informirati na info pultu Studija edukacijske rehabilitacije i učestvovati u kratkim simulacijskim radionicama tokom kojih mogu iskusiti kako je to hodati uz pomoć bijelog štapa, staviti naočale koji pokazuju ispade u vidnom polju, napisati svoje ime na Brailleovu pismu, isprobati komunikatore koje koriste osobe s teškoćama u verbalnoj komunikaciji, vidjeti materijale koji nastaju pri individualnom radu edukacijskog rehabilitatora i djeteta s teškoćama i slično.

Centralni dio programa održat će se od 16.30 sati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, gdje će se prisutnima će se obratiti profesorica Lelia Kiš-Glavaš koja će govoriti o tome ”Što nam kažu studenti s invaliditetom”. Zatim će o temu ”Mentalno zdravlje osoba s invaliditetom” govoriti studentica druge godine diplomskog studija Lora Jukić, a nakon nje, posjetioci će imati priliku čuti životne priče studenata s invaliditetom koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru, saopćeno je.

Advertisements

Uz slogan ”sreća je biti uključen” studenti Studija edukacijske rehabilitacije pozivaju sve zainteresirane građane Mostara i okoline da im se pridruže na nekim od navedenih lokacija.

Ove godine, kroz obilježavanje Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom, studenti stavljaju akcaneta na bogatstvo osobnosti svake osobe s invaliditetom i djeteta s teškoćama u razvoju i ono dobro što se neće vidjeti ako se osobe s invaliditetom budu gledale samo kroz invaliditet.

Također, ovom prilikom studenti stavljaju akcenat i na edukacijsku rehabilitaciju i na sve aspekte djelovanja stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, kada su u pitanju osobe s invaliditetom. Edukacijska rehabilitacija je struka, navode, koja nudi širok spektar djelovanja, a najvažnije je istaknuti kako su edukacijski rehabilitatori stručnjaci koji učestvuju u odgoju, obrazovanju, zapošljavanju i uključivanju u život društvene zajednice djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, oni kreiraju i primjenjuju programe podrške u ranom razvoju, provode različite dijagnostičke i edukacijsko-rehabilitacijske postupke, promiču prava djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom te savjetuju druge stručnjake i roditelje, navodi se u saopćenju.

(STUDOMAT.ba)