Studenti negoduju: Ista cijena školarina za strane i domaće studente?

Svi studenti na ovom fakultetu u Banjaluci plaćaju istu cijenu studiranja - 4000 maraka po godini. Studenti traže da to bude promijenjeno.


Domaći studenti koji na banjalučkom Medicinskom fakultetu studiraju na programu samofinansiranja plaćaju godinu studija 4000 maraka, isto koliko i strani sudenti.

Advertisements

Medicinski fakultet je prije nekoliko godina zatražio i dobio dozvolu da omogući studiranje i onim studentima koji na prijemnom ispitu nisu ostvarili potreban broj bodova, ali uz plaćanje 4000 maraka. Ista cijena je i za strane studente, potvrdili su na ovom fakultetu, piše rtvbn.com.

Sa ovog fakulteta nisu dodatno pojasnili zašto je ista cijena za domaće i strane studente. Studenti, potvrđuju da su organizovali peticiju kojom traže smanjenje cijene studiranja za domaće studente.

Advertisements

Apsurdno je da ista cijena bude za strane i domaće studente tvrdi nekadašnji ministar zdravlja i član SDS-ovog tima za zdravstvo, Slobodan Stanić. On objašnjava da će Srpska uskoro imati problem sa doktorskim kadrom jer određen broj doktora odlazi u penziju i da treba raditi na što jednostavnijem školovanju kadrova koji će ostati u Srpskoj.

Iz Ministarstva prosvjete u čijem sastavu je tada bilo i visoko obrazovanje 2017 su potvrdili da je cijena školarine na 4000 maraka na medicinskom fakultetu povećana na zahtjev banjalučkog Univerziteta kao i da je Senat banjalučkog Univerziteta u oktobru 2016. godine razmatrao prijedlog Medicinskog fakulteta za odobrenje dodatnog broja redovnih studenata u akademskoj 2016/2017. godini, a koji bi svoje studije plaćali 4000 maraka po godini.