Studenti iz Tuzle osmislili mobilni uređaj za precizno mjerenje kvaliteta zraka

Grupa studenata Fakulteta elektrotehnike u Tuzli okupljena u Udruženje Ekosol osmislila je mobilni uređaj za precizno mjerenje kvaliteta zraka. Prototip su izradili, a primjenom u proteklim danima utvrđena su enormna prekoračenja zagađujućih čestica u tuzlanskom zraku.


Gradovi u Bosni i Hercegovini u zimskom periodu se suočavaju sa prekomjernim zagađenjem zraka, a nerijetko se dešava da fiksne mjerne stanice nisu u funkciji, ili jednostavno zbog izuzetno velike koncentracije zagađujućih čestica njihove vrijednosti nisu u mogućnosti očitati, prenosi klix.ba.

Advertisements

Na području Tuzle nalaze se tri fiksne mjerne stanice za kvalitet zraka, što je nedovoljno za pokrivanje cjelokuponog grada. Slična situacija je i u ostalim bh. gradovima, ali je grupa studenata iz Udruženja Ekosol osmislila mobilni uređaj za precizno mjerenje kvaliteta zraka, koji između ostalog ima mogućnost povezivanja s dronom.

Uređaj od koristi za građane i stručnjake

U svojoj vlastitoj radionici koja se nalazi u centru Tuzle studenti koji svoja znanja usavršavaju u smjeru automatike i robotike već su izradili prototip uređaja koji je u potpunosti funkcionalan, a za nastanak njegovog kućišta su koristili 3D printer.

Cilj nam je bio napraviti platformu koja će građanima na jednostavan i efikasan način pokazivati trenutne podatke o zagađenju zraka u našem gradu, mjere zaštite u takvim situacijama, ali i obližnja mjesta sa čistim zrakom u koja mogu otići. Naš prototip sastavljen je od senzora koji mjere temperaturu i vlažnost zraka te koncentraciju PM čestica, spojen je s našim uređajima i mikrokontrolerima, a svi podaci se ispisuju na prototipu web stranice, kaže za Klix.ba jedan od tvoraca uređaja Haris Hadžić.

Cjelokupan sistem koji su osmislili također u sebi sadržava i historiju mjerenja kvaliteta zraka koja bi, prema riječima tima, mogla biti od koristi meteorološkim zavodima, ili organizacijama koje se bave dugoročnim analizama podataka o vremenskim i klimatskim uslovima.

Uređaj je kompaktan i mogao bi se instalirati na razna mjesta, poput vozila javnog prevoza ili na dronove koji će letjeti iznad grada te prikupljati podatke sa više lokacija, za razliku od stacionarnih mjernih stanica, ističe Hadžić te naglašava da je uređaj kreiran na način da troši izrazito malo električne energije, a u sebi ima ugrađen i mikrokontroler s Wi Fi modulom, koji nakon spajanja na mrežu omogućava slanje podataka na web servis.

Prototip uređaja za precizno mjerenje kvaliteta zraka dosad je korišten u nekoliko tuzlanskih naselja, a u Moluhama i Ši Selu koncentracije PM čestica u zraku su bile veće i do osam puta od dozvoljene.

Advertisements

Nagrađeni rad

Ova mlada i entuzijastična ekipa prototip je kreirala okvirno dva mjeseca, a na četvrtom Kongresu za studente i mlade profesionalce u Banjoj Luci su ušli u uži izbor. Od 40 ekipa su osvojili treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 2.500 KM.

Ovaj novčani iznos planiraju investirati u izradu uređaja od znatno kvalitetnijeg materijala, a u njega će ugraditi i senzore koji omogućavaju mjerenje koncentracije sumpor dioksida i azot dioksida. Finalni proizvod će biti nadograđen i sa 3G ili 4G modulima koji će omogućavati slanje podataka putem mobilne mreže.

Mogućnost plasmana našeg proizvoda na evropsko i svjetsko tržište postoji, ali su nam za to potrebni investitori. Prilikom kongresa u Banjoj Luci imali smo dio programa u kojem su nam investitori prilazili, a jedan kontakt s kompanijom iz BiH smo već ostvarili. Trenutno smo u fazi razgovora, tako da još uvijek nismo postigli konkretan dogovor, kaže nam članica tima Medina Bristrić.

Ekosol postoji već tri i po godine, a tuzlanski studenti pored uređaja za precizno mjerenje kvaliteta zraka dosad su osmislili i solarni uređaj za punjenje mobilnih telefona, a također imaju razvijenu šemu za transformaciju tuzlanskog turističkog gradskog vozića koji bi bio funkcionalan na solarni i električni pogon.

Ovakav pogon doprinio bi smanjenju zagađenja zraka i uštedi električe energije, a vozić bi također stvarao i manje buke. Kada je riječ o solarnom punjaču mobilnog telefona, mi smo se odlučili za pravljenje kutije sa solarnim panelom, a omogućava montiranje na bilo koji stub ili zid. On je već funkcionalan i mobilne telefone je moguće napuniti u prostorijama našeg udruženja, kaže nam član Ekosola Benjamin Huseinefendić.

Inovativni Tuzlaci u centru grada su kreirali makerspace, a svoja dosad stečena znanja i vještine spremni su prenijeti i na mlađe sugrađane. Kako ističu, svi im se mogu pridružiti, a za realizaciju kreativnih ideja za bolju životnu sredinu u potpunosti se stavljaju na raspolaganje.

(STUDOMAT.ba)