Studenti iz Tuzle najavili proteste: “Na studentima UNTZ je da kažu – DOSTA JE”

SPUT pozvao što veći broj studenata na proteste uz napomenu da "resorno ministarstvo na sve načine pokušava opstruirati usvajanje njihovih zahtjeva."


tuzla protesti

Online nastave se nije pokazala adekvatnom i zadovoljavajućom o čemu svjedoče protesti studenata širom Bosne i Hercegovine.

Proteste su održali studenti sa Univerziteta u Zenici koji traže bezuslovan prelazak u narednu akademsku godinu i smanjenje školarina, a zadnji zahtjev je prenos tri predmeta uz održavanje dodatnog ispitnog termina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti iz Zenice traže bezuslovan prelazak na sljedeću akademsku godinu i smanjenje školarine

Studenti sa Univerziteta u Sarajevu su u organizaciji Vijeća mladih održali proteste, a najavili su ih ponovo u slučaju da se ne ispune njihovi zahtjevi.

Sarajevski studenti ponovo izlaze na proteste: Traže bezuslovan prelazak, smanjenje školarina…

Danas vam prenosimo obavijest Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli (SPUT) čiji su predstavnici najavili proteste u MUP za 27.09.2021. godine.

Obavještenje SPUT-a vam prenosimo u cjelosti.

Poštovane kolegice i kolege studenti,

Ranije najavljeni studentski protesti će se održati u ponedjeljak, 27.09.2021.godine, u 10h. Mjesto okupljanja je plato ispred Univerzitetske sportske dvorane, a zatim planirana trasa puta prema Skupštini TK-a.

Protesti su jučer u skladu s procedurama prijavljeni u MUP TK-a.

Ovim putem vas pozivamo na solidarnost i zajedništvo kada je u pitanju rješavanje pitanja upisa naših kolega i kolegica u narednu godinu studija.

Kruže nezvanične informacije da resorno ministarstvo na sve načine pokušava opstruirati usvajanje naših zahtjeva, te izmjena Zakona koje bi išle u korist većini studenata.

Rezultati zavise od nas samih i od spremnosti da se svi zajedno borimo za ostvarenje naših zahtjeva. Ukoliko se ne ujedinimo i istrajemo u našim zahtjevima, nećemo se na kraju kolektivno radovati. Dosadašnji odgovori nadležnih su i najbolji pokazatelj koliko su spremni sarađivati kada su u pitanju naši zahtjevi, te iznosimo na vidjelo trenutno stanje i pretpostavljamo da bismo naišli na zatvorena vrata i kada je u pitanju bezuslovni prelazak, što su pojedine kolegice i kolege zahtijevali. U našim zahtjevima i dosadašnjim potezima se traži bilo kakva greška kako isti ne bi bili usvojeni i odobreni. Mi razumijemo da stanje nije zadovoljavajuće i da ovim zahtjevima nisu riješeni svi problemi, ali dio njih jeste riješen i zajedno ćemo nastaviti rješavati eventualne probleme studenata kao i do sada.

Na studentima Univerziteta u Tuzli je da kažu DOSTA JE!

Napomena: Na protestima će se poštivati higijensko-epidemiološke mjere, stoga molimo sve kolegice i kolege studente da dođu sa maskama.

Za organizaciju studenata po fakultetima bit će zaduženi predjednici studentskih vijeća matičnih fakulteta.

Iako SPUT u svom obavještenju nije naveo konkretne zahtjeve, mi vas podsjećamo na one zahtjeve koje su objavili u ranijim objavama.

Studenti traže održavanje hitne sjednice Skupštine TK i usvajanje zahtjeva studenata koji se odnose na prenos četiri predmeta u narednu akademsku godinu i rješavanje pitanja statusa imatrikulanta.