Studenti iz Tuzle najavili proteste: “Na studentima UNTZ je da kažu – DOSTA JE”

SPUT pozvao što veći broj studenata na proteste uz napomenu da "resorno ministarstvo na sve načine pokušava opstruirati usvajanje njihovih zahtjeva."


Online nastave se nije pokazala adekvatnom i zadovoljavajućom o čemu svjedoče protesti studenata širom Bosne i Hercegovine.

Advertisements

Proteste su održali studenti sa Univerziteta u Zenici koji traže bezuslovan prelazak u narednu akademsku godinu i smanjenje školarina, a zadnji zahtjev je prenos tri predmeta uz održavanje dodatnog ispitnog termina.

Advertisements

Studenti iz Zenice traže bezuslovan prelazak na sljedeću akademsku godinu i smanjenje školarine

Studenti sa Univerziteta u Sarajevu su u organizaciji Vijeća mladih održali proteste, a najavili su ih ponovo u slučaju da se ne ispune njihovi zahtjevi.

Sarajevski studenti ponovo izlaze na proteste: Traže bezuslovan prelazak, smanjenje školarina…

Danas vam prenosimo obavijest Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli (SPUT) čiji su predstavnici najavili proteste u MUP za 27.09.2021. godine.

Obavještenje SPUT-a vam prenosimo u cjelosti.

Poštovane kolegice i kolege studenti,

Ranije najavljeni studentski protesti će se održati u ponedjeljak, 27.09.2021.godine, u 10h. Mjesto okupljanja je plato ispred Univerzitetske sportske dvorane, a zatim planirana trasa puta prema Skupštini TK-a.

Protesti su jučer u skladu s procedurama prijavljeni u MUP TK-a.

Ovim putem vas pozivamo na solidarnost i zajedništvo kada je u pitanju rješavanje pitanja upisa naših kolega i kolegica u narednu godinu studija.

Kruže nezvanične informacije da resorno ministarstvo na sve načine pokušava opstruirati usvajanje naših zahtjeva, te izmjena Zakona koje bi išle u korist većini studenata.

Rezultati zavise od nas samih i od spremnosti da se svi zajedno borimo za ostvarenje naših zahtjeva. Ukoliko se ne ujedinimo i istrajemo u našim zahtjevima, nećemo se na kraju kolektivno radovati. Dosadašnji odgovori nadležnih su i najbolji pokazatelj koliko su spremni sarađivati kada su u pitanju naši zahtjevi, te iznosimo na vidjelo trenutno stanje i pretpostavljamo da bismo naišli na zatvorena vrata i kada je u pitanju bezuslovni prelazak, što su pojedine kolegice i kolege zahtijevali. U našim zahtjevima i dosadašnjim potezima se traži bilo kakva greška kako isti ne bi bili usvojeni i odobreni. Mi razumijemo da stanje nije zadovoljavajuće i da ovim zahtjevima nisu riješeni svi problemi, ali dio njih jeste riješen i zajedno ćemo nastaviti rješavati eventualne probleme studenata kao i do sada.

Na studentima Univerziteta u Tuzli je da kažu DOSTA JE!

Napomena: Na protestima će se poštivati higijensko-epidemiološke mjere, stoga molimo sve kolegice i kolege studente da dođu sa maskama.

Za organizaciju studenata po fakultetima bit će zaduženi predjednici studentskih vijeća matičnih fakulteta.

Iako SPUT u svom obavještenju nije naveo konkretne zahtjeve, mi vas podsjećamo na one zahtjeve koje su objavili u ranijim objavama.

Studenti traže održavanje hitne sjednice Skupštine TK i usvajanje zahtjeva studenata koji se odnose na prenos četiri predmeta u narednu akademsku godinu i rješavanje pitanja statusa imatrikulanta.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!