Studenti iz Banjaluke: Živjela nastava uživo i povratak u kampus!

Studenti sretni zbog povratka u učionice, nedostajao im prepoznatljivi "studentski život".


unibl studenti

Za vrijeme online nastave neki studenti su imali problema sa internetom, nekima je nedostajala “živa” komunikacija s profesorima, nekima druženje s kolegama i onaj, nekad prepoznatljivi, studentski život. Sve u svemu, povratak na predavanja na fakultetima banjalučki studenti jedva su dočekali, pričaju za BL portal.

 – Svjesni smo epidemiološke situacije i razumijemo mjere, ali online nastava nije ni blizu one “prave”, kažu studentkinje Arhitektonsko-građevinskog fakulteta.

 – U razgovoru sa ostalim kolegama primijetile smo da se dosta nas ne snalazi u sistemu online nastave, a čini mi se da ni organizacija od strane profesora nije dobro osmišljena, kaže Marina.

Njena koleginica smatra da su dosta ‘’zakinuti’’ za kvalitet nastave i bolje savladavanje gradiva koje se postiže radom uživo. Kaže da su studenti i inače bolje koncetrisani kada su u učionicama, a kod kuće je to sasvim druga stvar, jer se uvijek pojavi nešto što odvuče pažnju.

Mala grupa studenata sa Fakulteta političkih nauka priznaje da im je online nastava bolja nego prošle godine, ali problem im je, kako kažu, postavljanje dosta materijala u Google učionice.

 – Desi se da nam pojedini profesori pošalju mnogo literature koju treba preći, kao da je to jedini predmet koji imamo. U tome se uopšte nije lako snaći, kaže jedna od studentkinja iz grupe.

Njihov kolega Dimitrije, sa Akademije umjetnosti, smatra da onlajn nastava nije koncept kakav odgovara smjerovima njegovog fakulteta, koje gleda kao zanate koje se izučavaju u praksi.

 – Online nastava i ubacivanje kojekakvih materijala u učionicu ‘’guši’’ stvaralaštvo kod studenata, kaže on.

Za razlliku od Dimitrija, kvalitetom i organizacijom nastave Nikola sa Pravnog fakulteta je zadovoljan, ali i tu ima jedan problem – slaba internetska mreža u studentskom domu.

 – U domu interneta nekad ima, nekad nema. Može se uhvatiti blizu čitaonice i rutera, ali u ostalim prostorijama je jako loš i to je veliki problem, priča Nikola.

Njegove koleginice Svjetlana i Nevena sa Farmacije i Poljoprivrednog fakulteta, kažu da su profesori redovno odrađivali nastavu, ali imaju zamjerku na skraćene vježbe koje su na njihovim smjerovima više nego bitne.

Nina sa PMF-a kaže da su profesori ove godine, za razliku od prošle, više držali predavanja preko Zoom-a, ali i snimali svoje časove, što im je mnogo pomoglo, jer su mogli da se vraćaju na lekcije koje im nisu bile jasne.

Ali, nije problem samo učenje i nastava, već i sasvim drugačiji život od onog na koji su studenti navikli, priznaje Hercegovka Marija. Kad su fakulteti posljednji put zatvoreni, zbog obaveza koje je imala morala je da ostane u domu. A on je, kaže, bio skoro prazan.

 – Imala sam vježbe jednom sedmično, pa sam morala da ostanem. Bilo je baš teško, jer su ostale kolege koje žive bliže mogli da odu kućama, tako da je dom bio sablasno prazan, kaže Marija koja se silno obradovala ponovnoj vrevi u kampusu.

I još jedan, ne baš veseo detalj, iz studentskih priča. Baš danas je nekoliko studenata Fakulteta političkih nauka preuzelo svoje diplome. Dan koji bi inače obilježilo slavlje i na fakultetu i van njega, izgledao je potpuno drugačije. Diplome su se preuzimale u studentskoj službi, baš kao da su neki običan papir, kaže Tijana koja u ruci drži plavu futrolu za koju se, priznaje, prilično namučila.

 – Baš sam tužna. Došla sam danas po diplomu, a nema ko ni da me uslika, kaže Tijana, ali se uzda bar u neku kafu s kolegama, sad kad je kampus opet živnuo.