Studenti gube strpljenje: Zastoj u isplatama stipendija u TK

Sve kategorije građana u Tuzlanskom kantonu, osim budžetskih korisnika, moraju biti naoružane velikim strpljenjem dok ne dočekaju isplatu neke naknade iz kantonalne kase.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Akumulirani deficit i otplate starih dugovanja, zakočio je mnoge isplate, među kojima su i naknade za studente iz reda boračke populacije, prenosi Federalna televizija.

Advertisements

Senad Imamović, student treće godine Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli ogorčen je činjenicom da mjesecima mora čekati na isplatu ugovorenih stipendija. Naime, za akademsku 2014/2015. godinu isplaćene su tek dvije naknade, a o novim uplatama nema mogućnosti direktno dobiti tačnu informaciju, jer se loptica prebacuje od resornog ministarstva do ministarstva finansija.

– Mi ne možemo trenutno zbog akumuliranih obaveza odgovoriti tekućim obavezama, jer vršimo otplatu nekih obaveza iz ranijeg perioda koje se nalaze u akumuliranom decifitu, rekao je Jakub Suljkanović, ministar finansija TK-a.

Sagovornik FTV nije zadovoljan odgovorom, jer smatra da svoje obrazovanje ne može staviti na čekanje.

– Novca ima. Ja sad postavljam jedno pitanje i sebi i studentima i svima u BiH, kako to da političarima ima za platu, a studentima za stipendiju nema, ogorčen je Imamović.

Prioriteti uvijek postoje, ali su socijalne kategorije stanovništva, pa i učenici ili studenti, na području Tuzlanskog klantona na dnu ljestvice.

Advertisements

– Problem je prioriteta, znate, kad biramo između studentskih kredita i obaveza prema dobavljačima koje će ugroziti osnovne funkcije kantona, ja moram obezbjediti da osnovne funkcije kantona funkcionišu, dodao je Suljkanović.

Student Imamović mišljenja je da je došlo neko zlo doba kada se većina studenata javno boji upitati za svoja prava.

– 90 posto studenata, korisnika boračke stipendije ne smiju da stanu ispred kamere, jer se navodno boje da će ih neki politički plaćenici uhoditi, da će ih pretući, rekao je on.

Proslijeđenim odgovorom iz nadležnog ministarstva studenti vjerovatno neće biti zadovoljni, ali će znati da će možda okončati još jednu ili dvije akademske godine dok na njihovim računima ne bude obećana pomoć Kantonalne vlade.

(FTV)