Previše ste samouvjereni? Evo zašto to i nije tako dobro

Psihološko istraživanje jednog američkog univerziteta pokazalo je da samopouzdanje može pomoći u svakoj vrsti upoznavanja (pogotovo potencijalnog partnera), ali ono pretjerano zapravo šteti. Muškarci koji se najčešće nalaze u toj kategoriji zapravo su - studenti.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Većim samopouzdanjem zapravo pridobivaju manje željenih osoba, prema statistikama stranice OKCupid.

Advertisements

Pretjerano samopuzdanje ne vidimo samo kod mladih muškaraca, a ova sve češća pojava naziva se i fenomenom Lake Wobegon, piše Yahoo. Njega uviđamo kada osoba smatra da je izuzetno bolja od drugih, bilo misleći da ima viši prosjek inteligencije ili smatrajući se nadređenim na druge načine.

Online dating stranica OKCupid dokazala je precjenjivanje vlastitih sposobnosti, kako bismo se prikazali pametnijim i boljim nego što jesmo, a lažemo i o izgledu (visini ili težini tijela), a sve kako bismo osvojili suprotan spol.

Istraživanje korištenja stranica za upoznavanje podijelilo je korisnike u dvije skupine: mlade (18-22) i starije korisnike (45-55).

Advertisements

Viši nivo samopouzdanja povezan je s češćim razgovorima, a nađen kod svih dobnih skupina. Dok je poticanje razgovora češće kod starijih sampouzdanih osoba, ali i mlađih žena.

Pokazalo se da mlađi muškarci, što su skromniji primaju više poruka, a oni s nižim samopuzdanjem običnu poruku brže pretvaraju u duži razgovor.

Nagađa se da nam raste samopouzadnje kako starimo jer ga možemo potkrijepiti vlastitim uspjesima. Mladi žele širiti sliku samopouzdanja, koju zapravo ne mogu potvrditi određenim rezultatima, a zbog toga se i javlja pretjerana samouvjerenost i potreba dokazivanja.

(Večernji.hr)