Studenti četiri fakulteta iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva učili o inkluziji iz prve ruke: Osobe sa invaliditetom educirale buduće stručnjake

Edukativna radionica za studente Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu o UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom (CRPD) i njenom primjenom u Bosni i Hercegovini, održana je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u okviru projekta “Naši glasovi - zagovaranje za prava osoba sa invaliditetom u BiH“. Projekat Češke nevladine organizacije People in Need ima za cilj podizanje svijesti mladih ljudi, prevashodno studenata Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta i Filozofskog fakulteta o problemima, potrebama i pravima osoba sa invaliditetom s obzirom na njihova buduća zanimanja novinara, pravnika, psihologa i socijalnih radnika. Ista radionica bit će održana i sutra na banjalučkom Fakultetu političkih nauka.


PIN radionica za studente 4

Kako bi se studenti senzibilizirali za ovu temu, osobe sa intelektualnim poteškoćama prenijele su svoja svakodnevna iskustva i problema sa kojima se suočavaju dok su fakultetski profesori i treneri održali prateća predavanja. Saša Šehić, osoba sa invaliditetom i predstavnik kluba samozastupnika Saveza SUMERO iz Mostara, istakao je da sretan i ponosan što je dobio priliku da predstavi sebe i govori o pravima osoba sa invaliditetom.

PIN radionica za studente 5

– Radim u Udruženju Sunce u Mostaru i živim samostalno uz malu podršku asistenta. Ovakve edukacije su super da pokažemo da možemo živjeti normalno i u narednom periodu se nadamo novim edukacijama čak i u osnovnim i srednjim školama, rekao je Šehić.

PIN radionica za studente

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mustafa Mehić, naglasio je da je održavanje ovakvih radionica jako bitno kako bi se podigla svijest javnosti o položaju osoba sa invaliditetom u društvu.

PIN radionica za studente 3

– Osobe sa invaliditetom danas trpe razne vidove diskriminacije kako od vlasti tako i unutar društva. Za jednu zemlju koja sebe naziva demokratskom, porazno je neprovođenje zakona koji su u skladu sa evropskim konvencijama koje je ratificirala, naveo je Mehić te dodao da je krajnje vrijeme da vlast posveti više pažnje marginaliziranim skupinama društva među kojima su i osobe sa invaliditetom.

– Naše društvo nije naučilo da prihvata ljude koji su na bilo koji način drugačiji ili koji odstupaju od uobičajenog načina života. Ovakve edukacije su zaista bitne zbog inkluzije ljudi koji imaju bilo kakve poteškoće, ali i zbog osnaživanja i osoba sa poteškoćama i nas koji ćemo sutra raditi sa njima kako bismo se zajedno borili za univerzalna ljudska prava, kazao je student politologije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Filip Matić.

PIN radionica za studente 2

Radionice u Sarajevu i Banjoj Luci plod su Memoranduma o saradnji koji je Češka nevladina organizacija People in Need prošlog mjeseca potpisala sa četiri domaće visokoškolske ustanove: Fakultet političkih nauka UNSA, Pravni fakultet UNSA, Filozofski fakultet UNSA i Fakultet političkih nauka UNIBL.

(STUDOMAT.ba)