Veliki uspjeh naših budućih doktora: Tim iz BiH među pet najboljih u svijetu

Pet naših studenata medicine primjer su kako volja i želja za naukom ruše barijere nametnute svakodnevnicom u zemlji


3613832

Pet naših studenata medicine primjer su kako volja i želja za naukom ruše barijere nametnute svakodnevnicom u zemlji.

Pod mentorstvom dr. Vlastimira Vlatkovića, nefrologa sa UKC-a Banja Luke i profesora sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, studenti Sonja Ukmar, Pavle Karan, Nikola Vranješ, Marko Vujmilović i Dinko Osmančević predstavili su BiH u najljepšem mogućem svjetlu osvojivši peto mjesto na svjetskom prestižnom takmičenju International Medical Tournament, održanom u Rusiji. U tome su im finansijski pomogli Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Grad Banja Luka, prenosi oslobodjenje.ba.

Jedan od učesnika ovog takmičenja Dinko Osmančević priča nam da slučajevi koji su se trebali riješiti su bili skoro specijalistički, što je za studenta poprilično teško.

Morali smo tražiti i pomoć ljekara sa Kliničkog centra. Trebali smo ponuditi rješenje na šest stranica, prezentaciju i braniti svoje stavove. Dva puta smo se ukrstili s Nijemcima koji su bili vanserijski, rekao je Osmančević. Lidlov sindrom je slučaj pacijenta koji je on trebao riješiti. Inače, to je jako rijetka bolest i teško je dijagnosticirati.

Zbog toga što je rijetka, na to čovjek ne bi ni pomislio dok mu se ne poklopi ta teška slika. Niko mi od ljekara to nije mogao ni reći, jer ko bi na to mogao i pomisliti. Našao sam to u literaturi, vidio da se poklapa i naveo, ispričao nam je svoje iskustvo, dodavši da cilj takmičenja nije da se ponudi definitivna dijagnoza, nego da se vidi koliko se široko može razmišljati, te kako se to može dokazati literaturom.
S obzirom na to da mladi medicinari sve više odlaze iz BiH, pitali smo Osmančevića kakvi su njegovi planovi za budućnost.

Volio bih ostati ovdje. Ali, i da odem van, i to je neka opcija. Dogodine završavam fakultet i svaki dan se dvoumim. Nisam još načisto sa sobom. Mislim da bi trebao ostati svako na svome. Razvijati svoju sredinu mimo političkih previranja. Treba otići samo radi edukacije kako bi se neki principi primjenjivali ovdje radi poboljšanja stanja, rekao je Osmančević i dodao da naš narod ide u Njemačku da radi, a ne da ostvaruje uspjehe. To je, ističe, bitna razlika.

(STUDOMAT.ba)