Studenti aktivisti karikaturama upozoravaju na neakreditovane fakultete

Osnovna ideja je da se svaki budući student dobro informiše da li fakultet koji želi da pohađa pripada akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi.


bilboder
Foto: Antikorupcija.info

Studenti koji su udruženi u neformalnu grupu građana „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ već duži vremenski period ukazuju na problem koje neakreditovane visokoškolske ustanove stvaraju svojim studentima po okončanju studija.

Vizualno upečatljivi bilbordi, sa sadržajem karikature koja tretira čestu situaciju sa kojom se suočavaju oni koji su pohađali neakreditovane visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, osvanuli su krajem juna mjeseca na ulicama Banjaluke, Bijeljine i Doboja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako navode studenti, članovi neformalne grupe „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“, koji kao autori stoje iza ovih karikatura, ideja kampanje koja je pokrenuta u toku ovogodišnjeg upisnog roka na visokoškolske institucije jeste da se skrene pažnja na moguću situaciju na kraju završetka studija svima onima koji ove godine biraju put svog visokog obrazovanja.

Naime, studenti koji su udruženi u neformalnu grupu građana, već duži vremenski period ukazuju na problem koji stvaraju neakreditovane VŠU svojim studentima po okončanju, najčešće prvog ciklusa studija. Za radne pozicije koje zahtijevaju po Zakonu visoki stepen obrazovanja na akreditovanoj VŠU, ne može biti zaposlen radnik čija diploma nije priznata, po registru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Ovo je samo jedna od barijera koje se stvaraju, a pored toga, veliki problem je i nemogućnost nastavka studija sa ovakvom diplomom, na primjer, na drugom ciklusu studija, na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi, prenosi Antikorupcija.info.

Karikatura prikazuje zabrinutu majku i oca koji su upravo od svoje kćeke primili vijest da ne može konkurisati za radnu poziciju, jer njena diploma nije sa akreditovane VŠU. Ova situacija je prilično česta, navode članovi grupe studenata, jer se, zbog neupućenosti u moguće probleme, studenti ne raspitaju dovoljno prije upisa na fakultet, o tome šta im on nudi a šta ne. Zato su, nakon tri ili četiri godine studija dovedeni u situaciju da nisu isto tretirani, na primjer, pri zapošljavanju u javnom sektoru.

Baš iz tog razloga, bilbordi sa karikaturama su pozicionirani na mjestima gdje je saobraćaj gust, jer je osnovna ideja da se svaki budući student zainteresuje i dobro informiše da li fakultet koji želi da pohađa pripada akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi.

Studenti iz grupe „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ usmjeravaju sve koji su u postupku izbora svog budućeg zanimanja, da se obavezno referišu na informacije dostupne na stranici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, a da bi olakšali svima potragu za informacijama, na bilbordima je dostupan i QR code, koji će sve zainteresovane pri skeniranju mobilnim telefonom, usmjeriti upravo na dostupan i ažuriran online registar HEA BiH!