Studente nisu pustili na obavezno predavanje: Zbog mjera za njih nije bilo mjesta

Studente nisu pustili na obavezno predavanje zbog epidemioloških mjera, a onda je došla profesorica i riješila problem.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oko 20 studenata Fakulteta političkih znanosti nije moglo prisustvovati predavanju obaveznog predmeta. Kako su za portal Srednja.hr ispričali studenti politologije, u dvorani nije bilo dovoljno mjesta jer je došlo previše studenata i fakultet to nije očekivao. Iako su došli nekoliko minuta prije početka nastave, onima koji nisu imali COVID potvrdu nije im bio dozvoljen ulazak u dvoranu.

Prema propisanim epidemiološkim mjerama za fakultete i provođenje nastave, na predavanju uživo u dvorani može biti ograničeni broj studenata. Treba se poštivati propisani razmak i nošenje maske, ovisno o uvjetima koje fakultet ima. Iako je takav plan izgledao kao optimalno rješenje za vrijeme pandemije, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu došlo je do prvih problema. Studentima je bio zabranjen ulazak u dvoranu na predavanje, koje je obavezno.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Došao sam nekih pet ili šest minuta ranije, zajedno s još 20-ak studenata. Kada smo došli ispred predavaone, nisu nas pustili jer nije bilo mjesta. Nisu očekivali da će doći toliko ljudi, priča Dario Vincelj, student Politologije na FPZG-u.

“Nisu nas pustili u predavaonu jer nismo imali COVID potvrde”

Radilo se o predmetu Uvod u komparativnu politiku gdje ih je demonstratorica zaustavila na vratima dvorane kada su pokušali ući.

– Rekla nam je da smo trebali doći na vrijeme, dakle ranije, što smo i učinili, ali nam je odgovorila da ‘to baš i nije na vrijeme’. Poslije je došlo još nekoliko studenata i njih je pustila u dvoranu jer su imali COVID potvrde, objašnjava Dario.

Njegovu priču potvrdila nam je još jedna studentica koja, kao ni Dario, nije imala COVID potvrdu.

– Pitali smo u čemu je problem, jer znam da ima slobodnih mjesta u dijelu gdje smo mi necijepljeni jer su nam kolegice čuvale dvije stolice. Došli smo na vrijeme i htjeli smo na predavanje. Na to mi je demonstratorica rekla da kakvo je to ponašanje od nas, da nismo došli na vrijeme, a bilo je 10:10 kada smo došli, a predavanje počinje u 10:15. Tu sam se naživcirala i rekla da nismo zakasnili i da je naše pravo doći na predavanje 15 minuta nakon početka jer studenti imaju pravo na akademsku četvrt, priča studentica koja je htjela ostati anonimna.

“Više od pola studenata je izašlo iz dvorane”

Tada je na predavanje stigla i profesorica.

– U jednom trenutku se događa situacija da je ona pitala gdje je problem i zašto se ne puštaju studenti u dvoranu. Na razglas je rekla da oni koji ne žele slušati predavanje mogu izaći van, pošto nisu svi studenti mogli prisustvovati nastavi iako su došli na faks. Više od pola dvorane je onda izašlo, rekla je studentica.

Prije dolaska profesorice, neki studenti su se htjeli potpisati, kada su već došli na faks, kako bi im izostanak bio opravdan.

– Par studenata je inzistiralo da se potpišu, da ne bi bilo. Ignorirani su. No, profesorica djeluje razumno pa mislim da ne bi trebalo biti problema oko toga, izjavio je Dario.

Profesorica je odlučila olakšati situaciju u kojoj su se našli studenti

Iako je studentima koji nisu mogli ući rečeno je da će predavanje biti snimljeno te da će ga tako naknadno moći pogledati, isti dan profesorica je odlučila olakšati situaciju u kojoj su se studenti našli.

– Jednoglasno se odlučilo za taj predmet ukinuti male testove koji su obavezni za prolazak predmeta, a koji se rješavaju na predavanju. Isto tako, predavanja više nisu obavezna jer faks nije osigurao prostor niti je osigurao da svi studenti koji dođu na predavanje na istome i sudjeluju, rekao je Dario.

“Trebamo li kao na plaži večer prije ostavljati peškire ako mislimo doći na predavanje?”

Mjere na fakultetima studenti smatraju nelogičnimima, ponajviše dijeljenje na vakcinisane i nevakcinisane.

– Kakve logike ima dijeliti nas u učionici na vakcinisane i nevakcinisane kad ću ja nakon predavanja se družiti s tim ljudima, proći kroz ista vrata s istim ljudima, sjest na kafu s njima nakon predavanja. Kakva je to fora da se ekipu koja je vakcinisana pušta preko reda prije nas koji nismo vakcinisani? Zar stvarno imam kugu, zar stvarno imam neku bolest? Nisam očekivala takvu diskriminaciju na fakultetima, poručila je studentica.

Dodala je i kako bi bilo puno lakše, s obzirom na broj nevakcinisanih studenata i nedostatak prostora na FPZG-u, da se za nevakcinisane organizira nastava online.

– Jednostavno čovjek ne očekuje takvu dekadenciju u visokoobrazovnoj ustanovi. Što bismo trebali, kao turisti na moru večer prije staviti peškire ako mislimo doći na predavanje, zaključio je student Dario.

Fakultetu političkih znanosti, na kojemu osim Politologa studiraju i studenti Novinarstva, ekipa portala Srednja.hr poslala je upit oko ovog slučaja, no do objavljivanja ovog članka nisu dobili odgovor.