Studenta ne puštaju ni na online nastavu: Razlog je zato što odbija da se vakciniše!

Iako je u potpunosti i dalje online, student psihologije nema pristup čak ni online predavanjima jer, po pravilima fakulteta, mora biti vakcinisan što on odbija.


Student having online business course on laptop
Ilustracija: Envato

Logan Hollar student je psihologije na Univerzitetu Rutgers, koji pošle godine nije ni kročio na fakultet jer su imali online nastavu cijele godine, stoga je predavanja slušao od kuće u okolici Sussexa, blizu New Brunswick kampusa, u New Jerseyju, a tako je planirao nastaviti i ove godine.

Student se nije cijepio, niti to planira. – Nisam u visoko-rizičnoj skupini. Zdrav sam i vježbam često. Ne plaši me COVID virus, kazao je 22-godišnji student. – Ako se netko želi vakcinisati, mene se to ne tiče, ali ne mislim da ih se na to mora prisiljavati, nastavlja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prošlog proljeća, Rutgers je bio prvi univerzitet u državi koji je donio pravilo obaveznog vakcinisanja svih studenata, no, puna procijepljenost nije se tražila od studenata koji pohađaju nastavu na daljinu. Iako Hollar “pohađa” samo virtualna predavanja, ne zaobilazi ga obveza obavezna vakcinacija, prenosi Moj Faks.

Sve je donedavno bilo u redu!

Kada su u maju objavili upute, detaljno sam ih pročitao. U njima piše da se, ukoliko planirete povratak na kampus, morate se vakcinisati. Mislio sam da neću biti dio toga jer su mi sva predavanja svakako online, rekao je student.

Hollar napominje da je početkom augusta i dalje normalno koristio službeni univerzitetski email i da je uspješno odslušao svoja predavanja zaključno s 6. augusta. Potom je ispunio obaveznu anketu o cjepivu protiv korona-virusa. Označio je kućicu u kojoj je pisalo kako se pravilo o obaveznom vakcinisanju ne odnosi na njega jer je vjerovao da je to takav slučaj, s obzirom na to da će studirati od kuće.

Nije jedini ovakav slučaj

Nakon toga, nazvao je Univerzitet s kojega je dobio odgovor da se mora cijepiti bez obzira na to što mu je nastava u potpunosti i dalje online. Potom, kako mladi student tvrdi, pokušao je nekoliko puta dobiti odgovor od univerziteta zašto se mora cijepiti ako nije na faksu niti planira dolaziti.

Virus ne prolazi kroz ekran

Mladi student trenutno ne može na nastavu, koja je počela 1. septembra, a potvrdio je i kako zna za još jedan takav slučaj na fakultetu. Njegov očuh, Keith Williams rekao je da je ostao u šoku kada mu je Logan ispričao svoju situaciju. – Vjerujem u nauku i vjerujem u vakcine, ali ne vjerujem da se virus širi kroz Internet i ekran, kaže inače cijepljeni očuh.

Rutgers ima politiku vakcinisanja koja se nije mijenjala od maja kada je i donesena. Od maja pružamo sveobuhvatne informacije i upute studentima da ispune zahtjeve za cjepivima putem nekoliko komunikacijskih kanala, uključujući naše univerzitetske web stranice, izravnu e -poštu i poruke koje se prenose tijekom procesa registracije i upisa, kazala je glasnogovornica univerziteta Dory Devlin.

Ima dva izbora: napustiti faks ili se vakcinisati

Hollar se žalio na “sive zone” i nejasnoće u njihovim pravilima, na što su sa odgovorili da su nadopunili pravila o obaveznom vakcinisanju studenata koji se vraćaju na fakultet najesen. Kako u pravilima stoji da je to za studente koji se vraćaju na jesen u kampus, on i dalje smatra da može biti isključen iz pravila jer se ne vraća fizički.

Glasnogovornica je nadodala kako svi studenti koji se nisu pridržavali politike vakcinacije dobivaju obavijest kako moraju ispuniti podatke, tražeći od njih da ispune sve informacije o vakcinaciji koje imaju.