Stanodavac je odlučio zadržati polog za unajmljeni stan jer je studentica prilikom odlaska iz stana u frižideru zaboravila – zrno graška.

20-godišnja Matilda Hargreaves tvrdi da joj je stanodavac poslao fotografiju smežuranog graška kao razlog zbog kojega je odlučio ne vratiti polog za stan u iznosu od 210 funti (otprilike 450 KM). Studentica engleskog jezika i književnosti na liverpulskom Univerzitetu Moores u sedmosobnom stanu stanovala je samo sa još troje cimera, zbog pandemije COVID-19, prenosi Moj Faks.

U videu koji je objavila na TikToku, tvrdi da su stan iza sebe ostavili u puno boljem stanju nego što je bio kad su u njega uselili.

Da ti odbiju vratiti polog nakon slanja fotografije jednog zrna graška u frižideru kao objašnjenja ove odluke je suludo. Dobili smo i fotografiju bočice Febrezea, osvježivača zraka, koju smo ostavili u sobi, kazala je.

Dalje govori da su svi bili šokirani ovim postupkom. – Mislila sam odgovoriti da ću za 210 funti lično doći tamo i očistiti frižider. Ne bi dugo trajalo, govori studentica u nevjerici.

Stan ostavili u boljem stanju nego što je bio kad su useljavali

Priznaje da su se na račun svega i dobro nasmijali, pogotovo jednoj fotografiji. – Kad smo useljavali, u stanu je bilo mnogo kartona koji smo iznijeli. No, samo zato jer smo iza sebe ostavili nekoliko sitnica, naplatit će nam oduzimanjem pologa, govori.

Matilda priznaje da se osjeća rezignirano i iscrpljeno nakon teške akademske godine uslijed pandemije koronavirusa. – Kao studenti, imali smo jako tešku godinu. Cijele smo godine imali probleme s WiFi-jem, pisali smo im mailove da to poprave jer su nam predavanja online, no bezuspješno, priznaje.

Smatra da bi im trebali malo “progledati kroz prste” jer su proživjeli zaista tešku i neizvjesnu godinu. – Razmišljali smo o tome da se žalimo na ovu odluku, ali nakon svega što smo prošli, pomirili smo se s njom. Frustrirajuće je imati posla s firmama koje se bave iznajmljivanjem privatnoga smještaja studentima jer vas često tretiraju kao da ništa ne razumijete. No, srećom, naši su roditelji imali više iskustva, kaže.

Potaknula i druge da podijele svoja iskustva

Video je potaknuo i druge da podijele slične priče o neugodnim i nepravednim stanodavcima. – Kad smo iseljavali, stanodavac je uzeo pola pologa za troškove čišćenja zbog COVID-a. Kao da smo mi krivi za pandemiju, jedna je od sličnih priča.

Naš stanodavac naplatio nam je 500 funti za čišćenje tepiha, a kad smo sedam dana kasnije prošli kraj stana vidjeli smo tepih u kontejneru za glomazni otpad, glasila je još jedna.