Student se ljuti na roditelje jer su mu poklonili 150 hiljada KM za rođendan: “Sramotno, zbog roditelja sam razmažen”

Mladić zamjera mami koja mu je jednom prilikom dala više od 150 hiljada KM za rođendan, nakon što je shvatio da je "nevjerojatno razmažen".


College student
Ilustracija: Envato

Objava Qiaochu Yuana postala je viralna nakon što je na Twitteru objavio “žalopojku” u 35 dijelova u kojoj tvrdi da njegovi roditelji brinu samo za materijalni aspekt njegovog života, umjesto za emocionalni, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Na “tripu” doživio epifaniju

Yuan na ovoj društvenoj mreži otkriva da trenutno da trenutno unajmljuje smještaj preko Airbnb-a i uzima umjerenu dozu “tripa” što ga je potaknulo da “samome sebi prizna neke stvari” i shvati da se problem krije u prevelikoj količini novca kojim raspolaže zahvaljujući roditeljima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon što je 12 sati pisao, samome je sebi objasnio da zamjera mami što mu daje novce te da je ovaj osjećaj dugo godina potiskivao. – Počnimo ovdje: prošlog augusta mama mi je dala 100 hiljada dolara za rođendan, zamjerio sam joj ovo, ali i istovremno potisnuo to zamjeranje, napisao je.

U ovoj neobičnoj objavi, dolazi do spoznaje da je zbog navike roditelja da ga obasipaju novcem, završio kao “vrlo razmaženi mladić”, što “nije dobro za njega” jer nije izgradio nikakvu sigurnosnu finansijsku konstrukciju za sebe.

Kolege s faksa žalili se da nemaju novca – on to nije shvatao

Magnificent Adult Baby, kako se nazivan na Twitteru, dalje je nastavio prisjećajući se prijatelja s fakulteta. – Imao sam prijatelje na faksu koji bi se žalili na finansijske poteškoće, nisam znao šta to znači, a bilo mi je neugodno pitati, napisao je.

Otkrio je da nije radio već tri godine, ali je i dalje finansijski “komotan” zahvaljujući roditeljima koji su također potrošili 175 hiljada dolara na njegovo obrazovanje i troškove stanovanja na kampusu, jer su mu neprekidno slali novac.

Prisjećajući se razgovora koji je vodio između trijeznog sebe i sebe na “tripu”, objasnio je do kakvog je “prosvjetljenja” došao. – Acid QC mi je rekao mnogo stvari koje sam morao čuti, ali nisam to baš želio. Rekao mi je da sam osjećao društveni pritisak da se pretvaram da sam finansijski zdrava osoba koja raspolaže svojom ušteđevinom i primanjima, ali to jednostavno nije istina. Istina je da bi ti roditelji poslali još novca da potrošim sve što sada imam jer me vole. Istina je da moje finansije nisu odvojene od finansija mojih roditelja i nikada nisu bile. Zamjeram mami što mi je poklonila 100 hiljada dolara jer me tim činom samo podsjetila na to, napisao je.

Nije zaradio svoje mjesto u društvu?

Yuan dalje piše da osjeća krivnju jer nije morao “zaraditi za život” jer nikada nije morao raditi. Zbog toga ponekad smatra da nije “zaslužio svoje mjesto u društvu”.

Na kraju je priznao da se osjeća nelagodno i posramljeno kad se sjeti koliko su novca roditelji potrošili na njega tokom godina. – Pomislio sam, ‘bože, ja sam doslovno Harry jeb*** Potter. Roditelji su me oduvijek štitili svojom ljubavlju, i to u obliku novca, kako nevjerojatno sramotno, napisao je.

Njegova je objava izazvala mnoštvo oprečnih komentara. Dok ga neki podržavaju jer su se i sami pronašli u njegovim riječima, drugi apeliraju da odraste, zaposli se i prestane raditi žrtvu od sebe.