Student Mateo rješava se stresa od učenja kuhanjem, pročitajte njegovu priču

Iako je tek pri početku otkrivanja kulinarskog svijeta, ovaj brucoš smatra da je upravo kuhanje odličan način za rješavanje stresa tokom 'sezone' parcijala.


Screenshot 1 24
Foto: Moj Faks

Potrebno je uložiti 10 hiljada sati rada kako bismo u nečemu postali majstorom svog zanata, barem tako tvrdi Malcolm Gladwell, kanadski novinar u svom bestselleru “Izvan prosjeka: Priča o uspjehu” (Outliers).

Iako možete odabrati vjerovati ovoj tvrdnji ili ne, činjenica je da samo praksom možemo dostići savršenstvo. Dakako, potrebno je i malo talenta, ali vježbanje, predanost i trud uvijek na kraju urode plodom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Za vrijeme studiranja većina mladih ljudi odvaži se na eksperimentiranje u kuhinji, te savladaju osnove pa i kompleksnija jela što je vještina koja će im svakako koristiti u daljnjem životu, posebno kad ostanu bez prava na subvencioniranu prehranu u menzama.

“Molim Gordona Ramsayja iz drugog paviljona da se smiri s kuhanjem”

No, neki od studenata mogu se pohvaliti natprosječnom umješnošću kad je kuhanje u pitanju. Ponekad čak i pretjeraju pa aktiviraju protupožarne alarme u studentskim domovima, kao što se to dogodilo u riječkome Kampusu. Nakon aktivacije dimnih alarma, studentica je na društvenim mrežama zamolila “Gordona Ramsayja iz drugog paviljona da se smiri s kuhanjem”, zahvaljujući čemu su i ostali i doznali za ovog chefa u riječkome studentskome domu.

Bila sam u tušu i čujem sirene, i mislim si ‘Sad ako izgorim zbog ovog'… Nisam osjetila šta je kuhao, više sam iz šale napisala objavu, kazala je studentica za MojFaks.

6a3fd IMG COPFIN3
Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu / Moj Faks

Riječki Gordon Ramsay je Mateo Čop, brucoš na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Rijeci koji je skromnija i blaža verzija britkog i ponekad neugodnog “majstora kuhače” Gordona.

Istina je da sam iz drugog paviljona i da kuham, no nisam neki veliki znalac u tome, kaže nam stidljivo simpatični student.

Kuhanje ga oslobađa od stresa

Mateo je, kao i svi veliki majstori kuhinje, vrlo znatiželjan po pitanju kuhinje, iako za sebe kaže da je tek na početku svog kulinarskog putovanja.

Počeo sam kuhati prije koji mjesec, a sad većinom kuham kako bi se oslobodio stresa od učenja pa u pauzama od učenja, kuham. Jako volim isprobavati različite stvari pa sam trenutno na vegetarijanskom režimu prehrane i isprobavam svaki put drukčije jelo koje pronađem na internetu, čini mi se zanimljivo, kaže on.

Mateo napominje kako je na ovaj režim prehrane prešao tek početkom ove akademske godine.

Pa vegetarijanac sam od početka ove studentske godine, a čisto iz znatiželje sam to htio isprobati i mogu reći da ne patim previše za mesom, nakon svega, hrana je hrana, smije se.

f52d6 IMG fincop
Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu // Moj Faks

Zaboravljam na sve brige oko obaveza prema fakultetu…

Kako nam kaže, postoje stvari koje najviše voli pripremati.

Pa volim, i često pripremam, tjesteninu sa različitim umacima, razne wokove, ponajviše azijske, variva sa gljivama… Također volim isprobavati neka malo, na prvi pogled, ‘čudnija jela’ poput pržene riže sa ananasom. Usred ovih stresnih vremena punih kolokvija, volim sjesti za laptop, pronaći jelo koje mi na pogled izgleda jako privlačno te onda do prodavnice po namirnice. U tih 2-3 sata kad kuham svu pažnju pridajem tome pa usput zaboravljam sve brige oko obveza prema fakultetu. Usput na to gledam kao na nešto što će mi sigurno biti od koristi i u daljnjem životu, priznaje za MojFaks.

4504f CopFIN
Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu // Moj Faks

Prijatelji trenutno nisu zainteresirani za bezmesnu prehranu

Iako još uvijek nisu probali, Mateo nam kaže da su mu prijatelji podrška u njegovom načinu “rješavanja stresa”, pa mu i sami šalju zanimljive recepte.

Većinom kuham za sebe jer skoro uvijek isprobavam nešto novo pa ne bih htio još otrovati nekoga osim sebe, šali se ovaj mladi Ramsay.

Prijateljima je fora što sam počeo kuhati i često mi šalju neke recepte koje žele da isprobam. Većini njih je odbojna i sama pomisao na vegetarijansku prehranu pa nisu baš sretni kad im ponudim istu, kaže.

Bilo je i ‘katastrofalnih’ poduhvata

Mateo je otkrio i koji je njegov najdraži recept do sada.

Pa jako mi se svidio recept za vege bolognese koji je po okusu vrlo sličan običnom bolognese, samo što je jel’, bez mesa, a po pitanju novog nadimka kojeg je dobio od kolegice kaže da mu laska.

Nadimak Gordon Ramsay bi mi jako laskao, ali mislim da je ispred mene još puno kuhanja kako bi se moglo reći da znam kuhati, smije se.

Kako je ipak tek na početku svoje kulinarske karijere, Mateo je podijelio i primjer ‘nezgode’.

Moj prvi pokušaj zapečene tjestenine je završio katastrofalno, na kraju je bila zagorena sa svih strana, a ne zapečena, a i posudu sam skoro uništio, prisjeća se.

Iako je studentica s početka priče rekla kako se uplašila alarma, Mateo nas uvjerava kako nije bilo do njega.

Protupožarni alarm nisam još ni jednom do sad uključio, a nadam se da ni neću u nastavku svoje kuharske karijere, vjeruje mlada kuharska nada.

Iako ga kuhinja zanima, Mateo kaže kako sumnja da će u tome ostvariti karijeru poput Gordona.

Kuhanje bih volio da mi bude hobi, jer trenutno uživam u tome, no nešto više od toga, sumnjam, kaže.

536c4 IMGCOP
Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu // Moj Faks

Budućnost: kolači!

S obzirom na to da zasigurno ima i nešto što mu je trenutno najdraže spravljati, Mateo kaže da je to svakako veganski bolognese sa crvenom lećom, za koji recept možete pronaći ovdje.

To je jedan od recepata koji bih preporučio svima da isprobaju, kaže.

Dodaje i da se veseli skorom pečenju kolača.

Tužna istina je da nemamo personalizirane rerne, no koliko znam u prvom paviljonu ih ima koje svi mogu koristiti pa se veselim pečenju kolača tamo, najavljuje svoje nove pothvate.

S obzirom na usporedbu s velikim Gordonom Ramsayjem koji, osim što je poznat kao vrsni kuhar, ima i reputaciju “kočijaša” koji ne bira riječi niti psovke, upitali smo i Matea je li i u ovome sličan Gordonu.

Joj psujem samo kada mi nešto zagori ili ne ispadne kako sam očekivao, no to nije, eto, toliko često. No kad bih morao nekoga nadgledati kako kuha i da to ne ide u željenom smjeru, vjerujem da bi me s njim vrlo lako mogli usporediti zbog toga, smije se za kraj.