Strani studenti zatočeni u Ukrajini i ne znaju kako dalje: “Tužno je kako je došlo do ovoga”

Savjetuju studentima da koriste Google mape kako bi pronašli skloništa za bombe ako čuju sirene za zračni napad.


indian students stranded in ukraine
Foto: Manish Swarup

Ismail Adedolapo, 23-godišnji Nigerijac koji studira u Kijevu u Ukrajini, čuo je eksplozije koje su počele u četvrtak oko 5 sati ujutro kada je Rusija počela svoju invaziju.

 – Moja djevojka i ja smo bili budni cijelu noć i bukvalno gledali kako se to odvija ispred naših očiju, kaže on.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Evakuisani su iz njegovog stana i ušli u voz za Lavov u zapadnom dijelu zemlje.

 – Nikad nisam mislio da ću ovako trčati za životom, dodao je.

U međuvremenu, 19-godišnji Nazish Ehtesham, student iz Indije na Ternopilskom nacionalnom medicinskom univerzitetu, pridružio se ranojutarnjoj borbi u svom susjedstvu za hitne zalihe.

 – Bilo je totalnog haosa, kaže on.

 – Svi su trčali u supermarket da kupe namirnice. Prodavnice ne uzimaju kartice. Zato su svi trčali prema banci po gotovinu.

Oko 80.000 stranih studenata studira u Ukrajini, prema podacima ukrajinskog Ministarstva obrazovanja i nauke. Najveći broj dolazi iz Indije, a slijede Maroko, Azerbejdžan, Turkmenistan i Nigerija. Neki kažu da ih privlači mnogo pristupačnije obrazovanje nego što mogu naći u svojim domovinama.

Drugi kažu da traže bolji, sigurniji život. Invazija ruskih snaga na Ukrajinu i rezultirajuće rezanje transportnih sistema ostavili su cijelo ukrajinsko stanovništvo ranjivim, bez utočišta. Mnogi od ovih stranih studenata zaglavili su i nisu sigurni u svoju sigurnost.

 – Ovo je prilično sumorna situacija, da budem iskren, kaže Adedolapo.

 – I mnogo je gore za mnoge mlade strane studente bez pouzdane ambasade ili plana izlaska, kazao je on.

U četvrtak oko 5:30 sati, student Međunarodnog univerziteta u Kijevu Coy Emerald probudio se uz zvuk eksplozije.

Ovaj 26-godišnjak iz Nigerije, koji je tražio da bude identifikovan po imenu koje koristi na mreži, planira upisati studije informatike nakon što završi studije ukrajinskog jezika. Emerald kaže da je došao u Ukrajinu misleći da će to biti sigurnije, mirnije okruženje nego što je u Nigeriji.

Prije nego što je napad počeo, iako su tenzije bile visoke, mislio je da Vladimir Putin neće krenuti naprijed s invazijom, posebno zato što je u nedavnom govoru ruski predsjednik opisao narod Ukrajine kao „drugove“, „kolege“, „prijatelje“, i “ljudi vezani krvlju”. Sada se sve promijenilo.

 – Za mene nestvarno, životi su bezvrijedni i za neupućene vođe ovog dijela svijeta, kaže on.

U četvrtak je objavio snimak sa recepcije svog univerzitetskog hostela, gdje je, kako kaže, on i drugi studenti pronašli upute da odu u obližnje sklonište za bombe.

 – Ne mogu se vratiti u Iran zbog vjerskih razloga. Šta da radim sada? Ostali studenti suočavaju se s dodatnim otežavajućim faktorima u već teškoj situaciji. Mahdi, 21, iz Irana — koji je tražio da ga identifikuju samo po imenu — bio je student stomatologije na Međunarodnom univerzitetu u Kijevu oko pet mjeseci, a za to vrijeme kaže da je postao kršćanin, što potencijalni povratak u Iran čini opasnim za njega.

-Ne mogu se vratiti u Iran zbog vjerskih razloga, šta da radim sad?, kaže on.

Nada se da će ga druga država prihvatiti kao izbjeglicu. Međutim, u četvrtak su se on i drugi studenti sklonili u garažu ispod svog hostela. Na društvenim mrežama, studenti i njihove pristalice mobilizirali su se, tražeći od svojih matičnih vlada da iznajmljuju avione iz zemlje, dijeleći lokacije na kojima su studenti ostali zaglavljeni i nudeći savjete o tome gdje da nađu sklonište.

Korisnici su također prosljeđivali telefonske brojeve za hitne slučajeve za zaglavljene studente iz raznih zemalja.

Studenti su u panici i planiraju da se presele, kaže Omotayo, nigerijski student koji studira u Kijevu, koji je tražio da ga identifikuju samo po imenu.

 – U Ukrajini se sada više niko ne osjeća sigurno. Tužno je kako je došlo do ovoga, dodaje.

Uprkos haosu na terenu, neke vlade su navele da prave planove za studente u Ukrajini. Indijska ambasada objavila je nekoliko saopštenja tokom četvrtka.

U prvom pismu ukrajinskom predsjedniku, priznaje se da je preko 15.000 indijskih studenata “zaglavljeno u Ukrajini u različitim regijama” i traži se od ukrajinske vlade da im obezbijedi hranu i vodu i da ih čuva. Druga izjava savjetuje studentima da koriste Google mape kako bi pronašli skloništa za bombe ako čuju sirene za zračni napad.

Indijski ambasador je objavio video poruku u kojoj poziva Indijce u Ukrajini da ostanu u svojim domovima i kaže da zemlja daje sve od sebe da evakuiše indijske građane duž zapadne granice zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Nigerije objavilo je priopćenje u kojem se navodi da je nigerijska vlada “sa iznenađenjem primila” izvještaje o ruskoj invaziji i da će, kada aerodromi budu otvoreni, pomoći ljudima koji žele da odu, prenosi portal Rollingstone.com.