fbpx

Strani studenti zatočeni u Ukrajini i ne znaju kako dalje: “Tužno je kako je došlo do ovoga”

Savjetuju studentima da koriste Google mape kako bi pronašli skloništa za bombe ako čuju sirene za zračni napad.


Foto: Manish Swarup

Ismail Adedolapo, 23-godišnji Nigerijac koji studira u Kijevu u Ukrajini, čuo je eksplozije koje su počele u četvrtak oko 5 sati ujutro kada je Rusija počela svoju invaziju.

Advertisements

 – Moja djevojka i ja smo bili budni cijelu noć i bukvalno gledali kako se to odvija ispred naših očiju, kaže on.

Evakuisani su iz njegovog stana i ušli u voz za Lavov u zapadnom dijelu zemlje.

 – Nikad nisam mislio da ću ovako trčati za životom, dodao je.

U međuvremenu, 19-godišnji Nazish Ehtesham, student iz Indije na Ternopilskom nacionalnom medicinskom univerzitetu, pridružio se ranojutarnjoj borbi u svom susjedstvu za hitne zalihe.

 – Bilo je totalnog haosa, kaže on.

 – Svi su trčali u supermarket da kupe namirnice. Prodavnice ne uzimaju kartice. Zato su svi trčali prema banci po gotovinu.

Oko 80.000 stranih studenata studira u Ukrajini, prema podacima ukrajinskog Ministarstva obrazovanja i nauke. Najveći broj dolazi iz Indije, a slijede Maroko, Azerbejdžan, Turkmenistan i Nigerija. Neki kažu da ih privlači mnogo pristupačnije obrazovanje nego što mogu naći u svojim domovinama.

Drugi kažu da traže bolji, sigurniji život. Invazija ruskih snaga na Ukrajinu i rezultirajuće rezanje transportnih sistema ostavili su cijelo ukrajinsko stanovništvo ranjivim, bez utočišta. Mnogi od ovih stranih studenata zaglavili su i nisu sigurni u svoju sigurnost.

 – Ovo je prilično sumorna situacija, da budem iskren, kaže Adedolapo.

 – I mnogo je gore za mnoge mlade strane studente bez pouzdane ambasade ili plana izlaska, kazao je on.

U četvrtak oko 5:30 sati, student Međunarodnog univerziteta u Kijevu Coy Emerald probudio se uz zvuk eksplozije.

Ovaj 26-godišnjak iz Nigerije, koji je tražio da bude identifikovan po imenu koje koristi na mreži, planira upisati studije informatike nakon što završi studije ukrajinskog jezika. Emerald kaže da je došao u Ukrajinu misleći da će to biti sigurnije, mirnije okruženje nego što je u Nigeriji.

Prije nego što je napad počeo, iako su tenzije bile visoke, mislio je da Vladimir Putin neće krenuti naprijed s invazijom, posebno zato što je u nedavnom govoru ruski predsjednik opisao narod Ukrajine kao „drugove“, „kolege“, „prijatelje“, i “ljudi vezani krvlju”. Sada se sve promijenilo.

 – Za mene nestvarno, životi su bezvrijedni i za neupućene vođe ovog dijela svijeta, kaže on.

U četvrtak je objavio snimak sa recepcije svog univerzitetskog hostela, gdje je, kako kaže, on i drugi studenti pronašli upute da odu u obližnje sklonište za bombe.

 – Ne mogu se vratiti u Iran zbog vjerskih razloga. Šta da radim sada? Ostali studenti suočavaju se s dodatnim otežavajućim faktorima u već teškoj situaciji. Mahdi, 21, iz Irana — koji je tražio da ga identifikuju samo po imenu — bio je student stomatologije na Međunarodnom univerzitetu u Kijevu oko pet mjeseci, a za to vrijeme kaže da je postao kršćanin, što potencijalni povratak u Iran čini opasnim za njega.

-Ne mogu se vratiti u Iran zbog vjerskih razloga, šta da radim sad?, kaže on.

Nada se da će ga druga država prihvatiti kao izbjeglicu. Međutim, u četvrtak su se on i drugi studenti sklonili u garažu ispod svog hostela. Na društvenim mrežama, studenti i njihove pristalice mobilizirali su se, tražeći od svojih matičnih vlada da iznajmljuju avione iz zemlje, dijeleći lokacije na kojima su studenti ostali zaglavljeni i nudeći savjete o tome gdje da nađu sklonište.

Korisnici su također prosljeđivali telefonske brojeve za hitne slučajeve za zaglavljene studente iz raznih zemalja.

Studenti su u panici i planiraju da se presele, kaže Omotayo, nigerijski student koji studira u Kijevu, koji je tražio da ga identifikuju samo po imenu.

 – U Ukrajini se sada više niko ne osjeća sigurno. Tužno je kako je došlo do ovoga, dodaje.

Uprkos haosu na terenu, neke vlade su navele da prave planove za studente u Ukrajini. Indijska ambasada objavila je nekoliko saopštenja tokom četvrtka.

U prvom pismu ukrajinskom predsjedniku, priznaje se da je preko 15.000 indijskih studenata “zaglavljeno u Ukrajini u različitim regijama” i traži se od ukrajinske vlade da im obezbijedi hranu i vodu i da ih čuva. Druga izjava savjetuje studentima da koriste Google mape kako bi pronašli skloništa za bombe ako čuju sirene za zračni napad.

Indijski ambasador je objavio video poruku u kojoj poziva Indijce u Ukrajini da ostanu u svojim domovima i kaže da zemlja daje sve od sebe da evakuiše indijske građane duž zapadne granice zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Nigerije objavilo je priopćenje u kojem se navodi da je nigerijska vlada “sa iznenađenjem primila” izvještaje o ruskoj invaziji i da će, kada aerodromi budu otvoreni, pomoći ljudima koji žele da odu, prenosi portal Rollingstone.com.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!