Šta kažu studenti o uslovima života u studentskom domu u Tuzli?

"Meni jednostavno nedostaje ta neka širina, usko je."


1 64
Foto: bhstring.net

Bliži se nova akademska godina, a samim tim i novi izazovi za studente. Jedan od njih je svakako i studentski smještaj. Imajući u vidu da su zbog poskupljenja, cijene privatnih smještaja premašile mogućnosti jednog studenta, smještaj u studentskom domu zvuči kao povoljno rješenje. No, uz prednosti, takav smještaj ima i svoje nedostatke, a FTV je provjerila i jedno i drugo u Studentskom domu u Tuzli.

Među onima koji su se odlučili na život u studentskom domu je i Lamija Begić. Ovdje živi već pune dvije godine tokom kojih je i pratila samo poboljšanje uslova življenja. Slušala je, priča nam, od starijih kolega i kolegica da je stanje prije nekih pet godina bilo poprilično loše zbog čega je raduje ulaganje u ovom periodu

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zadnje dvije godine ja sam zaista primijetila taj napredak i zahvaljujući tim entuzijastama koji su zapravo sami studenti i kojima je stalo do standarda studenata, koji su stvarno popravili uslove, da smo svi zadovoljni.

Zahvaljujući idejama i inicijativama studenata, a realizaciji menadžmenta, u proteklom periodu radilo se na rješenju problema koji su se godinama gomilali. Rekonstrukcija stolarije, zamjena elektro instalacija i mokrih čvorova, uređenje fasade samo su neki od urađenih projekata.

Kada su u pitanju budući planovi, prioriteti su osnovni aparati koji će doprinijeti lakšoj svakodnevnici i uređenje enterijera kako bi se studenti osjećali kao kod svoje kuće.

2 30
Foto: bhstring.net

Smatram da bi nam bilo potrebno unijeti u domove veš mašine za pranje naše odjeće. Mislim da nam to predstavlja određenu komplikaciju, ističe Begić

– Meni jednostavno nedostaje ta neka širina, usko je. Samo to, ništa više, kaže nam Eldar Trafić koji je također korisnik Studentskog doma Tuzla.

Jedan od problema koji se reflektuje i na studentske domove jeste poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Imajući u vidu da se studenti hrane u restoranu u sklopu doma, očekivano je da će doći i do povećanja cijene smještaja. No, nadležni kažu da će to pokušati riješiti bez stavljanja tereta na korisnike.

Mi bismo išli na povećanje cijene za onaj dio koji izdvajaju kantoni za svoje studente. Znači, student koji plaća ovu cijenu će plaćati koju je plaćao i do sad, objašnjava Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Tuzla.

Tako će studenti u Tuzli za svoj smještaj plaćati 91 marku na mjesečnom nivou, a ostatak iznosa snosit će kantoni. Uz rekonstrukcije i uređenja, to su sve pozitivne vijesti, no pitanje je da li je sada već kasno za promjene s obzirom na to da je studenata sve manje i da će kapacitet od 500 mjesta ove godine biti popunjen samo 80%.