11 zanimljivih geografskih činjenica koje morate znati

Pred vama se nalazi tekst o 11 zanimljivih geografskih činjenica koje biste trebali znati.


Foto: Envato

U nastavku pročitajte nekoliko nevjerovatnih i zanimljivih geografskih činjenica koje bi vas mogle iznenaditi.

Advertisements

1. Afrika je na poprilično centriranoj lokaciji

Afrika je jedini kontinent koji se nalazi na sve četiri hemisfere: severnoj, južnoj, zapadnoj i istočnoj. Stoga je to i jedini kontinent koji ima zemljište na početnom meridijanu i ekvatoru, prenosi zanimljivostidana.com.

2. Aljaska je najzapadnija i najistočnija država svijeta

Aljaska je najzapadnija i najsjevernija država u Sjedinjenim Državama, što ima mnogo smisla kada pogledate mapu. Ali što je još iznenađujuće, država uspjeva da bude i najistočnija država. Dijelovi Aljaske su tako daleko na zapadu da se država zapravo proteže na istočnu hemisferu. Linije geografske dužine konvergiraju na vrhu i dnu globusa, tako da Pochoni Point, Aljaska, ima najistočniju geografsku dužinu od bilo koje tačke u zemlji.

3. Države koje su okružene drugom državom

Lesoto, San Marino i Vatikan su jedine zemlje koje su okružene samo još jednom zemljom. Lesoto je bez izlaza na more u Južnoj Africi, dok su San Marino i Vatikan okruženi Italijom.

4. Kanada ima jako mnogo jezera

Kanada je druga po veličini zemlja na svetu, pa možda nije iznenađenje što ima mnogo jezera. Ali moglo bi da vas šokira da ova zemlja ima više od polovine svih prirodnih jezera na svijetu. Impresivnih devet posto zemlje je prekriveno slatkom vodom.

5. Cjelokupno stanovništvo bi moglo da stane u Teksas

Kada bi cijeli svijet bio gusto naseljen kao Njujork, cjelokupna populacija bi pokrivala samo 402.986 kvadratna kilometra. To znači da bi čitav svijet mogao da stane u državu Teksas.

Poređenja radi, kada bi svijet imao istu gustinu naseljenosti kao Hjuston u Teksasu, pokrivao bi 2.847.0665 kvadratnih kilometara. Čak i tada, mogućnost da se hipotetički smjesti preko 7 milijardi ljudi na području manjem od polovine Sjedinjenih Država je prilično impresivno.

6. Australija nema najdužu obalu na svijetu

Budući da je sopstveni kontinent i potpuno okružen vodom, pomislili biste da bi Australija lako imala čast da bude zemlja sa najdužom obalom. Međutim, ta titula ide u Kanadu. Kanada ima 244.781 km. obale, u poređenju sa oskudnih 25.749 kilometara Australije. U stvari, Australija se nalazi na sedmom mjestu na listi najdužih obala na svijetu, iza Indonezije, Grenlanda, Rusije, Filipina i Japana.

Advertisements

7. Planina Čimborazo je bliža svemiru nego Mont Everest

Mont Everest je najviša planina na Zemlji, tako da bi bilo logično da bi vrh planine bio najviša tačka na Zemlji (i stoga najbliža svemiru). Ali kada se sjetite da je Zemlja blago ovalnog oblika, stvari postaju zanimljive. Naša planeta je malo naduvana oko ekvatora, što znači da zemlje poput Ekvadora i Kenije imaju malo prednosti. Sa ovom dodatnom nadmorskom visinom, vrh ekvadorske planine Čimborazo (koja je visoka samo 20.564 stopa) najbliži je zvijezdama.

8. Antartik je dom svih svjetskih slatkih voda

Na 14 miliona kvadratnih kilometara ledeni pokrivač na Antarktiku je najveća čvrsta ledena masa na planeti. Ogromna smrznuta struktura sadrži oko 90 posto sve slatke vode na Zemlji.

9. I Kina i Rusija se graniče sa 14 država

Iako je Kina samo nešto više od polovine veličine Rusije ove dve države dijele isti broj kopnenih susjeda. 11 zemalja koje se graniče sa Kinom su: Indija, Pakistan, Avganistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan, Mongolija, Rusija, Sjeverna Koreja, Vijetnam, Laos, Mjanmar, Butan i Nepal.

10. Tihi okean (pacifik) se smanjuje

Kako se Severna i Južna Amerika pomjeraju sve više na zapad, Tihi okean se smanjuje. Svake godine Azija i Sjeverna Amerika su sve bliže i bliže jer se Pacifik smanjuje za dva do tri centimetra.

11. Na Filipinima postoji preko 7.100 ostrva

Filipinski arhipelag se sastoji od 7.641 ostrva – nekoliko stotina više od 7.107 ostrva za koje su naučnici ranije vjerovali da ih ima u toj zemlji.

Novo istraživanje mapiranja otkrilo je dodatne kopnene mase prije nekoliko godina, što je navelo „The Inkuirer“ da primijeti:

– Promjena je podsjetnik na to kako je znanje, čak i naučno znanje, stvar vjere… Dobro je za naše kritičko razmišljanje da podsjetiti na kontingentnost ‘stručnog znanja’.

Ostrva u južnom Pacifiku su dobila ime po španskom kralju Filipu II. Najveće ostrvo u zemlji je Luzon, prostire se na 68.329 kvadratnih kilometara.