Šta donose izmjene Zakona o visokom obrazovanju u TK i da li će zahtjevi studenata biti usvojeni?

Šta donose izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju u TK? Da li će studentima biti odobreni njihovi zahtjevi?


protesti
Studenti ispred Rektorata UNTZ

Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK trebale bi biti usvojene i ugledati svjetlo dana na sutrašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Tako bi u budućnosti trebao biti zabranjen rad visokoškolskim ustanovama koje ne zadovoljavaju uslove za rad i nemaju akreditaciju, a Univerzitet u Tuzli postao bi visokoškolska ustanova od posebnog značaja za kanton, što do sada nije bio slučaj.

No, studenti imaju i dodatne zahtjeve, pa su zakazali proteste u vrijeme održavanja sjednice Skupštine. Studenti zakazali, a policija zabranila njihovo održavanje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Oblast koju tretira Zakon o visokom obrazovanju TK u prethodnom periodu nije bila u potpunosti uređena. Tako će, između ostalog, ukoliko izmjene dobiju potrebnu većinu, svaka visokoškolska ustanova čije sjedište nije na području ovog kantona moći organizovati studij samo uz saglasnost Skupštine – i to u situacijama kada postoji društvena opravdanost.

 – Pod društvenom opravdanošću smatra se nepostojanje istog ili sličnog studijskog programa na nekoj od visokoškolskih ustanova koje su već u sistemu visokog obrazovanja i sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu, odnosno eventualno potreba tržišta rada za određenim kadrovima, objašnjava Fuad Mešanović, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku TK.

Midhat Čaušević, član Komisije za obrazovanje i nauku i zastupnik SDA u Skupštini TK, dodaje:

 – Mi smo imali situaciju da dislocirana odjeljenja pojedinih univerziteta budu smještena na području Tuzlanskog kantona a da inspekcija odnosno nijedna institucija sa područja Tuzlanskog kantona nije bila nadležna za provjeru njihovog rada.

Uz sve, novim odredbama bit će regulisana oblast nespojivosti funkcija, pa tako funkciju rektora, prorektora, direktora, dekana ili prodekana neće moći obavljati jedna te ista osoba. Ovakvi slučajevi su registrovani na privatnim fakultetima na području Tuzlanskog kantona, piše Federalna.ba.

 – Imali smo i takvih slučajeva, imali smo i da jedan profesor drži skoro čitavu jednu godinu ili čak i dvije godine predaje i gdje su njihove norme gledane na skroz drugačiji način nego na Univerzitetu u Tuzli, ističe Boris Krešić, član Komisije za obrazovanje i nauku i zastupnik DF u Skupštini TK.

Uređuje se i rok za podnošenje zahtjeva za akreditaciju visokoškolskih ustanova, a onim ustanovama koje nemaju institucionalnu akreditaciju bit će oduzeta dozvola za rad.

 – Osnivač visokoškolske ustanove je obavezan da svim studentima koji su započeli studij obezbijedi nastavak studija na istom ili eventualno sličnom studijskom programu, naglašava Mešanović.

Studenti su u međuvremenu od zakonodavne vlasti zatražili i usklađivanje mogućnosti prenosa četiri predmeta u narednu akademsku godinu, kao i da se i da se kroz Zakon o visokom obrazovanju riješi pitanje imatrikulanata, koje je, kako smatraju, nedefinisano.

Zakazali su i proteste u vrijeme održavanja sjednice Skupštine, koje je u međuvremenu policija zabranila zbog neispunjavanja odredbi Zakona o javnom okupljanju. No, kako neslužbeno sazanjemo, i ovi zahtjevi studenata bi mogli dobiti potrebnu većinu i biti usvojeni.