Milijarder podijelio savjet za uspjeh: Ipak ima nešto važnije od ideje

Milijarder je otkrio šta je zaista važno za uspjeh!


Foto: Envato
Foto: Envato

Brajan Česki, suosnivač kompanije Airbnb je podijelio veoma koristan savjet za uspjeh.

Radije bih radio sa sjajnim partnerima na ne tako sjajnoj ideji, nego na sjajnoj ideji sa ne baš dobrim partnerima, kaže za BBC-ijev CEO Secrets Brajan Česki, suosnivač kompanije Airbnb.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Airbnb postoji od 2008. godine kad su dvojica dizajnera u svom domu ugostila trojicu putnika koji su tražili smještaj.

Danas milioni domaćina i gostiju otvaraju besplatan korisnički račun na Airbnbu kako bi mogli oglasiti svoj smještaj ili odsjesti u nekom od njih koji se nude u svim krajevima svijeta. Zanimljivo, sva trojica suosnivača su i danas u kompaniji, prenosi biznisinfo.ba.

Česki kaže da je velika opsesija oko toga kako naći dobru ideju i kako izabrati dobro tržište.

Poslije 13 godina od osnivanja kompanije mislim da je važnije sa kim radiš, umjesto šta radiš. Iskreno, da li je Airbnb bio dobra ideja? Rentiranje naših dušeka u stanu dizajnerima da spavaju u našoj spavaćoj sobi za 70 dolara po danu? Nije izgledalo kao dobra ideja, kaže Česki i dodaje da je pokušavao da skupi 150.000 dolara kako bi prodao 10 posto kompanije ali su teško dolazili do sastanaka sa ljudima koji bi investirali.

Ali ako imate dobre ljude oko sebe, možete da progurate ideju koja se čini ludom, kaže on.

Česki kaže da je glavni razlog što startapi propadnu odustanak osnivača/partnera zato što izgube motivaciju ili ostanu bez novca.

Zato je imati partnere koji će vas podržati, mislim, najvažnija stvar, kaže suosnivač Airbnba čija je vrijednost izlaskom na berzu krajem prošle godine skočila na 100 milijardi dolara.