Šta bi se dogodilo kada bi se Zemlja okretala u suprotnom smjeru

Od kada je svijeta i vijeka, naša planeta okreće se u smjeru Zapad-Istok i na tu rotaciju smo se mi toliko navikli da je uopšte ne primjećujemo. Tokom godina smo naučili da se naša planeta okreće,a ne nebeska tijela na nebu i uspjeli smo da otkrijemo mnoge tajne univerzume.


world 1569395894

Ali, da li ste se nekada zapitali, šta bi se desilo da se Zemlja okreće u kontra smjeru. Iako mnogi misle da se ništa ne bi promijenilo, promjene na našoj planeti bi bile ogromne. Kada bi se Zemlja okretala u smjeru Istok-Zapad, bila mi mnogo zelenija. Sahara ne bi bila najsuhlje mjesto na zemlji i bila prelijepa i tropska prašuma. Najsuhlje mjesto postao bi Brazil, ali ni tada ne bi mogao da se uporedi sa današnjom saharom, prenosi mreza-mira.net.

Suprotno okretanje Zemlje, dovelo bi do ogromnih klimatskih promjena. Rusija takođe ne bi bila više najhladnija zemlja i imala bi tropsku klimu. Stanovnici Zapadne Evrope bili u problemu, jer bi klimatske promjene donosili hladniju zimu koje bi bile nevjerovatno snježne u zimskom periodu. Takođe, morske struje bi se promijenile, i dovele do potpuno drugačijih temepratura u morima, tako da bi i životinjski svijet bio drugačiji, a neka hladna mora bi postala topla i obrnuto.

Dakle, okretanje planete ima veliki uticaj na nas i na klimu koja je konstanta i koja ima veliki uticaj. Da je situacija drugačija ko zna šta bi se desilo sa životom na planeti. Sigurni smo da bi ga bilo, ali zbog klimatskih promjena, mnoge vrste biljaka i životinja bi uginule i situacija u krugu života na planeti bi bila drastično promjenjena.

(STUDOMAT.ba)