Službe za zapošljavanje KS: U prvih deset mjeseci posredovali u zapošljavanju više od 13.000 osoba

Za deset mjeseci 2014. godine 13.056 nezaposlenih je dobilo posao putem Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Među novouposlenim, 11.939 imaju neku stručnu spremu, visoku, višu ili srednju. Precizno, 3.382 nova radnika u KS-u imaju završen fakultet ili višu školu, dok su njih 4.736 završili srednju školu.


Foto: Klix
Foto: Klix

Za deset mjeseci 2014. godine 13.056 nezaposlenih je dobilo posao putem Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Među novouposlenim, 11.939 imaju neku stručnu spremu, visoku, višu ili srednju. Precizno, 3.382 nova radnika u KS-u imaju završen fakultet ili višu školu, dok su njih 4.736 završili srednju školu.

Ovo su podaci koje je u intervjuu za Agenciju Fena iznio direktor Kantonalne javne ustanove Služba za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji, prenosi portal “Klix.ba”.

– S ovim rezultatima mi smo već krajem oktobra ispunili i prebacili normu po Programu rada za 2014., koji je definirao posredovanje u zapošljavanju 11.000 osoba. Ipak, ne postoji čarobni štapić kojim se nezaposlenost može riješiti preko noći, rekao sam u premijernom obraćanju javnosti, ali i saradnicima s ove pozicije. To mislim i danas, kaže Kamočaji.

U razgovoru za Agenciju Fena, Kamočaji odgovara na pitanja šta je institucija kojoj je na čelu dvije godine postigla i koji su dalji planovi da bi se došlo do novih radnih mjesta za građane Kantona Sarajevo.

Kamočaji naglašava da, osim sumornih statističkih podataka o nezaposlenosti u cijeloj državi, a iza kojih se kriju ugrožene ljudske sudbine, ni opća slika javnosti o radu JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo nije bila ružičasta. Služba je, kako kaže, percepirana kao službu za realizaciju administrativnih poslova vezanih za ostvarivanje socijalnih prava, a lokalni biroi u kojem se trebalo posredovati u zapošljavanju, doživljavali su se u dijelu javnosti kao centri za socijalni rad.

Prije nešto više od dvije godine stopa nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo bila je rekordna u posljednjih deset godina, recesija u punom zamahu, broj zaposlenih radnika se iz mjeseca u mjesec smanjivao, a broj otpuštenih rastao.

Kamočaji kaže da je, umjesto optimističkih prognoza i obećanja iza kojih nije mogao sa sigurnošću stati, saradnicima i javnosti prezentirao svoju viziju rada – reforme u sklopu projekta “Izgradnja institucija i kapaciteta u sektoru zapošljavanja u BiH (ICBES)”, finansiranog iz sredstava Evropske unije.

– Uspjeli smo zaustaviti galopirajuću stopu nezaposlenosti, a reforme za koje smo se opredijelili su u punom jeku. Ogledni biro Novo Sarajevo i Klub za traženje posla, koje smo otvorili 2013. u saradnji sa Švicarskom agencijom za razvoj (SDC) i njemačkom konsultantskom firmom GOPA, a dio su tih reformi, za kratko su vrijeme postali nukleus i pokazatelj kako trebaju funkcionirati biroi, ali i službe za zapošljavanje u budućnosti. Postali smo svojevrsni svjetionik u kom smjeru treba ići, obrazložio je Kamočaji.

Na pitanje šta novo donose reforme na tržištu rada, ali i u radnim praksama uopće, Kamočaji je podsjetio da su napori Službe najvećim dijelom danas usmjereni na što kvalitetniju pripremu nezaposlenog za tržište rada da bi što prije pronašao posao.