Službe za zapošljavanje KS: U prvih deset mjeseci posredovali u zapošljavanju više od 13.000 osoba

Za deset mjeseci 2014. godine 13.056 nezaposlenih je dobilo posao putem Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Među novouposlenim, 11.939 imaju neku stručnu spremu, visoku, višu ili srednju. Precizno, 3.382 nova radnika u KS-u imaju završen fakultet ili višu školu, dok su njih 4.736 završili srednju školu.


Na pitanje šta novo donose reforme na tržištu rada, ali i u radnim praksama uopće, Kamočaji je podsjetio da su napori Službe najvećim dijelom danas usmjereni na što kvalitetniju pripremu nezaposlenog za tržište rada da bi što prije pronašao posao.  [NASTAVAK]

– Odvojili smo uloge onog koji tek evidentira nezaposlenog i savjetodavca i najveći dio vremena se koristi za savjetodavni rad s nezaposlenim osobama. Individualni rad, karijerno savjetovanje, prilagođeno je standardima Evropske unije. Dakle, Služba radi na način kako to rade slične ustanove u zemljama članicama EU. Osnovna misija i vizija Službe je, posredovanje u zapošljavanju i mi smo se kroz dvogodišnje reforme vratili toj našoj izvornoj zadaći, a ne da, kao što je bio slučaj u prethodnim vremenima, najviše energije trošimo u materijalno i socijalno zbrinjavanje nezaposlenih radnika, navodi Kamočaji.

Ističe da Služba godišnje servisira zdravstveno osiguranje za više od 50.000 nezaposlenih i još 24.000 članova njihovih porodica.

Na opasku da je socijalno zbrinjavanje dio zakonske obaveze, Kamočaji kaže da je to istina, ali rezultati urađenih petogodišnjih analiza pokazuju da Služba više od tri četvrtine novca troši na tu stavku, a ostatak, manje od četvrtine, na aktivne politike zapošljavanja.

Upitan da li je rješenje pronađeno za ovaj problem i da se odnos socijale i zapošljavanja preokrene, Kamočaji je rekao.

– Sredinom maja ove godine organizovali smo okrugli sto o temi “Prvi koraci ka reformi u sektoru zapošljavanja”. Okupili smo sve relevantne sudionike iz sektora zapošljavanja i s ovog skupa uputili set zahtjeva. Među zahtjevima su inicijative za redefiniranje modela zdravstvenog osiguranja, za obavezivanje poslodavca da oglašavaju radna mjesta putem službe i inicijativa za izmjenu Zakona o posredovanju u zapošljavanju kojim bi se status nezaposlene definirao prema standardima Međunarodne organizacije rada (ILO). Potom, tražili smo izmjene postojećih modela da bi se povećala izdvajanja za mjere aktivne politike uz pojednostavljivanje procedure kod odabira korisnika podsticajnih mjera. Locirali smo tačke koje nas sputavaju u radu, a svi budući koraci su u nadležnosti onih koji donose zakone i kreiraju politike, pojasnio je Kamočaji.

Na pitanje postoje li konkretni rezultati projekata Oglednog biroa i Kluba za traženje posla, direktor JU Službe za zapošljavanje je potcrtao da su partnerski odnosi s poslodavcima iz okruženja već uspostavljeni.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X