Šest alternativnih načina za finansiranje vlastitog posla

Prikupiti novac za vlastiti posao najčešće je jedan od najtežih zadataka u procesu, osim ako ste već dovoljno finansijski stabilni (ili nasljednik nekog bogatstva).


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ali, to ne znači da morate odustati od svojih ciljeva ili da nikada nećete imati finansijsku podlogu za početak svojih poduzetničkih izazova. Mashable je za primjer dao šest alternativnih izvora finansiranja kojima sebi možete dati vjetar u leđa, ako i nemate investitora.

Advertisements

Ne idite s trenutnog posla dok ne počnete zarađivati na novom poslu

Jedan od najsigurnijih načina da započnete svoj posao jest da pokušate zadržati sadašnji dok ne budete spremni krenuti u samofinansiranje vlastitim biznisom. Ako nemate posao, možete pronaći privremeni, pa makar on ne uključuje bitno ono čime se mislite baviti. Iako je na filmu lijepo vidjeti scenu revolucionarnog odlaska s omrženog posla, u stvarnom životu vam to može stvoriti poteškoće i pri osnovnim režijama.

Ne razbacujte se novcem

Čak i ako ste na dobrom putu za prikupljanjem potrebnog početnog kapitala, pazite i planirajte svoje sadašnje troškove. Ne kupujte nešto što vam ne treba ili što je izvan vaših mogućnosti. Također, kako krenete sarađivati s potencijalnim zaposlenicima ili naručiteljima usluga/proizvoda, krenite malim koracima. Možda možete pronaći studenta za prve mjesece vođenja dokumentacije, i plaćati ga honorarno, ili vam od opreme ne treba odmah najskuplji računar.

Reinvestirajte zaradu u posao

Nećete moći nakon mjesec dana živjeti kao ‘bubreg u loju’. Kako bi se posao razvijao, na početku sve prihode koji se nađu kao ‘višak’ ponovo uložite u posao i njegovo širenje.

Advertisements

Uzmite manji kredit

Nakon što poslovanje postane dovoljno stabilno, lakše vam je pronaći prikladnu banku ili instituciju koja će vam dati zajam. Iako se svi boje takvih zajmova, činjenica je i da ga nećete dobiti ako banka ne procijeni da dovoljno dobro poslujete i da ćete novac moći uredno vraćati.

Ne zaboravite na porodicu i prijatelje koji vam mogu pomoći

Ali, ako posuđujete novac od bliskih ljudi, to može biti i mač s dvije oštrice. Posudite ga samo ako ste sigurni da ćete ga moći vratiti prema dogovoru, ili da ga ne posuđujete od nekoga ko će vam svako malo dolaziti s nekim “savjetom”. Izgubiti prijatelja zbog svađe oko posla nepotrebno je.

Crowdfund

Iako nećete za svaki posao uspjeti pronaći investicije, pokušajte. Globalno popularna crowdfunding platforma GoFundMe je pravo mjesto za to. Sretno!

(N1/STUDOMAT)