Poražavajuća istraživanja kazuju kako svaki peti stanovnik planete pati od blažeg oblika depresije. Mnogobrojni su razlozi pojave ove duševne bolesti, a vrlo često osoba nije ni svjesna da se depresija razvija u njoj.

Psiholozi ukazuju na 8 najčešćih pokazatelja depresivne osobe. Nekada su jače, a nekada blaže izraženi, no ukoliko budu zamijećeni, poželjno je porazgovarati sa psihologom u svrhu prevencije ili eventualnog liječenja mentalnog zdravlja, koje je bitno koliko i fizičko.

1. Osjećate se potonulo

Evidentan je nedostatak energije u vašem životu i ophođenju prema stvarima. Osjećate se umorno ili anksiozno čim se probudite i nemate volje i snage nositi se ni sa svakodnevicom.

2. Osjećate se bezvrijedno

Čini vam se kao da ste nepotrebni drugim ljudima i da oni svoje živote mogu nastaviti jednostavno, bez vas. Ne vidite smisao i svrhu života, kako se sigurni u to da vaša svrha postojanja ne postoji.

suicide 1589660427

3. Imate probleme s koncentracijom i pamćenjem

Počinjete zaboravljati vrlo važne stvari, ali se s poteškoćama sjećate i onih uobičajenih poput broja telefona prijatelja. Vaše kratkoročno pamćenje ne služi vas baš najbolje i imate osjećaj da stvari čitate ili slušate bez da dolaze do vašeg mozga.

4. Razvili ste probleme sa spavanjem

Ovaj se problem može očitovati dvojako, u prvom slučaju razvija se nesanica, a u drugom spavate predugo i previše. Ako ste pospani i nakon što se već spavali satima, moguće je da patite od blažeg oblika depresije.

5. Imate problema s kilažom

Naglo ste se udebljali ili smršali? Vrlo rijetko jedete ili ne možete prestati jesti jer naglo imate vrlo otvoren apetit – provjerite mentalni mir.

sadness 1589660484

6. Ništa vam ne donosi zadovoljstvo

Stvari, aktivnosti, hobiji ili ljudi koji su vam nekada donosili radost, više ne predstavljaju nikakvo zadovoljstvo. Neprestano vam je dosadno, te izbjegavate ljude, a svoje hobije radite bez želje.

7. Fizičko zdravlje vam se pogoršava

Osjećate nagle bolove i to najčešće u predjelu leđa ili stomaka. Probavni problemi i glavobolje najčešći su pokazatelji nedostatka duhovnog mira.

depression 1589660748