Ovako izgleda idealno mjesto za rad: Prilagodite svoj računar i smanjite bol u leđima

Svakim danom raste broj korisnika računara jer oni postaju neizostavan dio naše svakodnevice. Porastom korisnika, raste i broj zdravstvenih problema povezanih s ovim načinom rada. Stoga se velika pozornost usmjerava kvaliteti uslova radnog mjesta.


Radno mjesto mora biti oblikovano tako da omogućuje dobru pokretljivost ekstremiteta, dobru ravnotežu te pregledan raspored radnih zona, piše Krenizdravo.hr.

Advertisements

Prilagodite računar osnovama koje preporučuju stručnjaci i uvidite da li će biti lagodnije raditi u novom okruženju, te hoće li se bol u vašoj kičmi smanjiti.

Zaslon računara bi se trebao nalaziti u nivou vidnog polja, odnosno, da gornji rub monitora bude u nivou očiju i tačno ispred osobe. Ako je ekran smješten sa strane, dolazi do rotacije vrata i prekomjernog zamaranja mišića te samim time i pojave boli. Udaljenost monitora od očiju ne smije biti manja od 50 cm.

Svakodnevna upotreba tastature može dovesti do pojave boli u šaci, ruci i ramenima. Kosina tastature ne smije biti veća od 15 stepeni, a donji rub ne smije biti viši od 1,5 cm. Ako se to dogodi, potrebno je koristiti podložak za šaku. Ispred tipkovnice mora biti minimalno 10 cm slobodnog prostora kako bi se šake mogle slobodno smjestiti.

Advertisements

Miš bi trebao biti položen odmah do tipkovnice, a podlaktice bi prilikom njegove upotrebe trebale biti položene na stol s laktom izvan i nešto niže od nivoa stola.

Bilo bi preporučljivo i da imate stolicu koja je prilagodljive visine, ali i da ima podložak za završni dio kičme koji će poslužiti kao podupirač prilikom naslanjanja.

Idealno mjesto za rad trebalo bi izgledati kao na slici.