Sedam trikova za dobijanje veće plate prilikom razgovora za posao

Prošli ste na razgovoru za posao, poslodavac je zadovoljan vama - ali ostala je još jedna stavka, plata. Uvijek delikatna tema za razgovor, vjerovatno i najneugodnija, gdje poslodavac uvijek gleda da "prođe bolje", što znači da vi primate manje novca.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

I vaš cilj je da prođete što bolje naravno, a ukoliko se o visini mjesečnog ili sedmičnog iznosa da pričati, odnosno pregovarati ovih sedam trikova bi vam moglo pomoći da pomoću psiholoških trikova povećate sebi platnu cifru.

Advertisements

Business Insider je pričao sa tri agenta, iz polja upravljanja ljudskim resursima, koji su ispričali za ovaj ugledni medij kako to da kandidati ubijede poslodavce da im daju više novca.

1. Uvijek pustite da poslodavac da prvu ponudu

Dodatak: Dok je on ne izgovori, vi je ne pominjite.

2. Ne raspitujte se mnogo oko prosječne plate

Vjerovatno imate informaciju oko prosječnih plaća u toj kompaniji i prije nego odete na razgovor. Ali morate paziti na to da ne zapitkujete druge ljude koji tu rade previše.

Svaka kompanija ima limit koji će potrošiti na vas, nude vam uvijek manje, ali ako vi prabacite najveću cifru koju oni imaju u glavi – eliminisani ste. Tako da tokom “istrage” o finansijskoj moći firme budite tihi i diskretni.

3. Bolje platni razmak, nego direktna cifra

Dakle, uvijek krenite sa “pristao bih na cifru između – te i te”, nego “neću raditi za ispod toliko”. Ostavlja bolji utisak, imate oslonac za pregovore, vidjet ćete reakciju poslodavca, a pri tom ste još uvijek u prednosti jer šaljete pozitivne signale za nastavak pregovora.

4. Recite “čudan” i okrugao broj

Stručnjaci su za Business Insider otkrili da je bolje koristiti “čudne” (ili neparne) cifre, umjesto okruglih.

Tako da kada vas poslodavac pita na koliko biste pristali, radije recite npr. 950 KM, umjesto 1.000. Pri tom, uvijek u glavi imajte stavku broj tri.

5. Iskoristite kartu kontraponude

Ako vam poslodavac kaže da li biste pristali na mjesečnu platu od 1.000 KM, recite 1.200. Ali kontra ponudu možete koristiti samo jednom. Naći ćete se “negdje između” svakako.

Previše cjenkanja je frustrirajuće za obje strane. Ukoliko on u ovoj situaciji kaže npr. 1.100, recite odmah “imamo dogovor”.

6. Izgledajte uzbuđeno, ali ne previše

Entuzijazam i sreću morate pokazati, ali ako ga pokazujuete previše, dokazali ste da ste upravo izašli iz ekstremnog očaja. Poslodavac uvijek želi osobu koja je spremna i ozbiljna u namjerama.

Ne želi nekoga ko će izgorjeti od želje. Tu slabost pokazujete onda kada pokažete da ste previše uzbuđeni zbog novog radnog mjesta.

7. Uvijek recite tačan iznos plate na prethodnom radnom mjestu

Te stvari se uvijek mogu provjeriti bez problema, a nikome ne treba lažov u radnom okruženju. A sigurno ne želite početi novi radni odnos sa stavkom “slagao” u biografiji.

Bonus savjet: Imajte dozu arognacije u stavu. Nije bitno da li će vam plata biti bolja, a pozicija lošija ili obratno u odnosu na prethodno radno mjesto – pripremite se unaprijed, i uvijek direktno recite šta želite.

(N1)