Sedam mudrosti koje su neki od najvećih umova svih vremena prenijeli svojoj djeci

Albert Einstein, Stephen Hawking, Marie Curie. Ovi briljantni muškarci i žene revolucionirali su nauku, medicinu i naše poimanje svemira.


albert 1559555172

1. Albert Einstein o najboljem načinu za učenje novih stvari

Na klaviru uvijek sviraj ono što te čini sretnim.

Uvijek sviraj kompozicije koje ti se sviđaju, čak i ako ti profesor to nije zadao za zadaću. Tako ćeš najviše naučiti, jer dok radiš ono u čemu uživaš nećeš ni primijetiti kako vrijeme prolazi. – Albert Einstein u pismu svom sinu Hansu Albertu, prenosi ordinacija.vecernji.hr.

2. Stephen Hawking o najvažnijoj stvari u životu

Stremite ka zvijezdama.

Prvo, nikad ne zaboravite da morate gledati prema zvijezdama, a ne u svoje noge. Drugo, nikad ne odustajte od posla koji radite. Posao nam daje smisao i svrhu, a život bez njega je prazan. Treće, ako u životu budete imali dovoljno sreće da pronađete ljubav, nemojte je odbaciti. – životne mudrosti koje je Stephen Hawking dijelio sa svojom djecom.

3. Marie Curie o snazi samopouzdanja

Svako od nas nadaren je za nešto.

Nikome život nije lagan, ali što možemo učiniti po tom pitanju? U životu treba biti ustrajan i – najvažnije od svega  imati samopouzdanja. Moramo vjerovati da smo nadareni za nešto i da se taj cilj, bez obzira na cijenu, mora postići. – citat iz biografije Marie Curie, koju je napisala njezina kći Eve.

4. Bill Nye o najvažnijoj stvari koju moramo znati o drugim ljudima

– Svako zna nešto što vi ne znate.

Svi ljudi koje ćete u životu upoznati znaju nešto što vi ne znate. Automehaničari danas pišu kodove. Kuhari razumiju kako bakreno posuđe kontrolira proteine u jajima. Zidari posjeduju znanje o čvrstoći materijala. Poštujte njihovo znanje. Učite od njih. To će iznjedriti najbolje iz vas i njih. – govor koji je Bill Nye održao studentima jednog američkog sveučilišta.

5. Neil deGrasse Tyson o zaprekama u životu

Što činiš kad se nađeš pred preprekom?

Jedan moj kolega boluje od disleksije i to jest prepreka. Ali što činiš kad trčiš na Olimpijskim igrama i dođeš do prepreke? Preskočiš je! – odgovor Neil deGrasse Tysona na pitanje osmogodišnje djevojčice hoće li je disleksija spriječiti u namjeri da se bavi naukom.

6. Benjamin Franklin o obiteljskim odnosima

Budi nježna prema svojoj majci.

Što ćeš biti pažljivija i ljubaznija prema svojoj majci, to ćeš lakše steći moju naklonost. – Benjamin Franklin uči svoju kćer lijepom ponašanju.

7. Izazov Edwarda Osbornea Wilsona budućim generacijama

– Potraga za znanjem zapisana je u našim genima.

Držite oči podignute, a glava neka vam se stalno okreće. Potraga za znanjem je u našim genima. Tu su je posadili naši daleki preci koji su se širili svijetom, i ona nikada neće nestati. – biolog E.O. Wilson, na TED-u razgovara s mladim znanstvenicima.

(STUDOMAT.ba)