Savjeti za idealan početak radnog dana

Čini li vam se da su vam jutra haotična i da kad dođete na posao ne znate čega biste se prvo primili?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Donosimo vam 10 savjeta koji će vam pomoći da vam početak dana bude produktivan, a cijeli dan manje stresan.

1. Budite tačni

Na radno mjesto dođite obavezno na vrijeme, po mogućnosti i nekoliko minuta prije da biste u miru započeli radni dan.

2. Popričajte s kolegama

Na početku dana iskoristite 5-10 minuta kako biste popričali s kolegama. To je izvrstan način da poradite na timskom duhu, a i saznate možda nešto što će vam koristiti u poslu.

3. Organizujte radni dan

Uzmite 15-20 minuta i napravite popis aktivnosti za taj dan. Sortirajte listu prema prioritetima i započnite s najvažnijim poslovima. Ova aktivnost vam na početku radnog dana neće uzeti mnogo vremena, a može vam izuzetno olakšati organizaciju radnog dana. Svakako označavajte radne zadatke koje ste riješili, to će vam dati veliku motivaciju za dalje.

4. Nemojte odmah otvarati mailove

Imate li naviku čim upalite računar, otvoriti i mailbox i počnu vam pristizati mailovi, od kojih će barem 3-4 biti označeni kao “hitno riješiti” brzo će vam okupirati pažnju i ne samo da ćete pročitati mailove već ćete po nekima, koji vam možda i nisu visoko na listi prioriteta odmah prionuti na rješavanje, a možda vam po listi koju ste napravili to uopšte nije visoko na listi prioriteta. Kad i otvorite inbox, samo pročitajte i odgovorite na one mailove koji su stvarno hitni. Nemojte otvarati mailove s linkovima na smiješne filmiće s mačkama ili događanja s posljednje dodjele filmskih nagrada, ili provjeravati Facebook statuse prijatelja jer će vam brzo promaći minimalno 20-tak minuta i tada će vam cijeli dan automatski biti zgužvan.

5. Uredno radno mjesto

Ukoliko vas nije dočekalo uredno radno mjesto, prije nego započnete aktivnosti, uredite radni stol.

6. Budite prisutni

Na poslu se očekuje da budete prisutni ne samo fizički već i psihički. Ne dozvolite da vas privatni problemi zaokupe pa da se ne možete koncentrisati ni na najjednostavnije zadatke.

7. Nemojte biti gladni

Glad je jedna od stvari koja vam vrlo lako može narušiti koncentraciju. Zato je vrlo važno da ste dan započeli kvalitetnim i hranjivim doručkom. Ukoliko niste jedna od osoba koja jede ujutro, pobrinite se da si na posao donesete zdrav i hranjiv obrok koji će vam omogućiti da izdržite do ručka.

8. Važni pozivi i mailovi

Sve važne pozive i hitne mailove napravite u prijepodnevnim satima. Što duže odgađate te zadatke, veća je vjerovatnoća da nećete uspjeti “uloviti” osobu koju trebate, niti primiti odgovor koji vam je potreban kako biste dovršili neki zadatak.

9. Predvidite vrijeme za ometanja

Prilikom planiranja dnevnih aktivnosti svakako uzmite u obzir da ćete se sresti sa stvarima koje će vas omesti u poslu. Stoga nemojte raspored u cjelosti popuniti već ostavite nešto vremena za slučaj da vas neko od kolega zatreba, da morate nešto skoknuti riješiti, da vas neko neplanirano zadrži na telefonu…

10. Nemojte sebi postavljati preteške ciljeve

Upamtite da je vrlo teško obaviti sve što ste sebi zacrtali. Također imajte na umu da 20% vaših razmišljanja, razgovora i aktivnosti stvaraju 80% vaših rezultata.

(AKTA)