Savjeti: Šta izbaciti iz CV-a?

CV ne bi trebao biti duži od dvije stranice, a mnogi se slaži da je i to previše. Stoga biste se prilikom popunjavanja trebali koncentrisati na ono najbitnije za poziciju na koju se prijavljujete. Poslodavci bi trebali moći na prvi pogled uočiti najbitnije informacije o vama, a to su obrazovanje i kvalifikacije.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Donosimo popis stvari koje će zakrčiti vaš CV i koje biste definitivno trebali izbaciti:

Riječ ‘CV’ i datum

Nema potrebe da naznačavate da je riječ o CV-ju. Poslodavci bi na prvi pogled trebali znati o čemu je riječ. Također, kada šaljete dokument mailom, nemojte ga samo imenovati ‘CV’, već dodajte i svoje ime. Ista stvar je i s datumom. Zaista nije niti malo bitno kada ste vi sastavili CV.

Lične informacije (osim kontakta)

U CV biste, od ličnih informacija, trebali navesti samo ime i prezime, adresu, email te broj mobitela. Rasa, spol, seksualna orijentacija, religija, politička opredjeljenja ili porodična situacija spadaju u kategoriju privatnih informacija, nebitnih za selekciju kandidata. Isto se odnosi i na fotografije te fizičke karakteristike.

Nebitno radno iskustvo

Nemojte uključivati sve poslove koje ste ikad radili. Fokusirajte se na one koji su povezani s poslom za koji se prijavljujete, odnosno na ono radno iskustvo koje bi vam moglo biti od pomoći na željenom radnom mjestu.

Hobije

Osim ako je u pitanju hobi koji je na bilo koji način povezan s radnom pozicijom ili kompanijom, a takvi su zaista rijetki, poslodavce sigurno neće zanimati činjenica da se bavite plivanjem ili filatelijom.

(LiderPress.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X