Savjeti: Kako uskladiti sport i učenje?

Sportski život može biti veoma težak, pogotovo kada naporne sportske aktivnosti treba uskladiti sa učenjem. Zaboravljate da predate projekat na vrijeme, često kasnite, imate pritisak da sve morate da uradite odjednom, previše ste umorni...


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Evo nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći!

Advertisements

1. Odredite prioritete

Da li Vam je sport ili obrazovanje na prvom mjestu? U većini slučajeva to bi trebalo da bude obrazovanje, bez obzira na sve. To što ste sportista ne znači da možete da zabušavate sa školovanjem.

2. Nabavite planer

U planeru ćete zapisivati sve obaveze i datume testova i ispita. Pomoći će Vam da budete organizovani i da u svakom trenutku znate šta treba odraditi kada se vratite sa svojih aktivnosti.

3. Učite, učite, učite!

Iako možda nije najzabavnija stvar koju biste radili, morate učiti kako biste zadržali dobar prosjek na testovima i ispitima. Najbolje bi bilo da to radite u tišini, bez ičega što bi Vam skretalo pažnju tokom učenja (poput telefona, televizora itd…). Učite u prostoriji sa svježim vazduhom, prirodnim osvjetljenjem, uz sebe uvijek imajte flašicu vode, kao i malu, ali zdravu užinu.

4. Planirajte svoje vrijeme

U zavisnosti od vremena kada ste se vratili kući, već ste i isplanirali kada ćete na spavanje. Planirajte svoje vrijeme, ali nemojte da žurite. Razmišljajte šta Vam je najlakše i najbrže da odradite, a ne koliko je posla ostalo.

5. Iskoristite vrijeme u školi

Advertisements

Koristite svaku pauzu ili odmor u predavanjima, jer će Vam uštedjeti 2-3 sata rada kod kuće. Više vremena za sport i odmaranje.

6. Napravite raspored

Planirajte svoje vrijeme u sat, ili čak i u minut. Npr. dođete u 18h, tuširate se u 18:15h, obučete do 18:30h, počnete projekat ili zadatak u 18:35h, večerate u 19:15h itd. Ovako ćete tačno znati šta i kada treba da odradite, pa kad Vam poslije nekog vremena pređe u rutinu, planiranje Vam više neće trebati.

7. Probajte da se ne nervirate

Kada se nervirate oko toga koliko stvari treba odraditi, samo ćete dodatno gubiti živce. Ne žurite, nerviranje oko toga će samo još više pogoršati situaciju.

8. Ako Vam neki predmet slabije ide, pauzirajte sa sportom na par dana

Uzmite pauzu od dan, dva i pokušajte sa nekim zadatkom ili projektom popraviti slab prosjek.

Uvijek dajte sve od sebe i uživajte u sportu koji volite!

(supersport.rs)