Savjet za studente: Sedam načina za bolje učenje

Ovi savjeti bi vam trebali pomoći da položite ispite u ovom ispitnom roku.


ucenje 1
Girl, at table, having trouble studying

Dobre navike u učenju mogu biti odlučujući faktor u tome da li će vam studije lako proći ili ćete se pomučiti. Te navike se stiču vremenom i uče se, zato je potrebno početi na vrijeme. Ukoliko niste imali prilike da dobre navike steknete na vrijeme još tokom osnovnog školovanja, potrudite se da steknete te dobre navike sada jer nikada nije kasno.

Bilo da ste tek krenuli na fakultet ili već planirate postdiplomske studije, dobre navike u učenju pomoći će vam da savladate sve prepreke.

Organizujte bilješke

Ne možemo ignorisati vezu između dobrih navika u učenju i dobro organizovanih bilješki. Pa ipak, nismo svi podjednako dobri u tome. Možda ne volite da hvatate bilješke na predavanjima, niste dovoljno brzi da sve zapišete ili jednostavno smatrate da vam nisu potrebne, ali dokazano je da nam pisanje dodatno pomaže da brže i lakše pamtimo, piše studentskizivot.com.

Jedan od najvećih problema sa hvatanjem bilješki je taj što većina studenata ne zna kako se to pravilno radi jer su navikli da u školi zapisuju svaku riječ koju nastavnik izgovori ili izdiktira. Ključ uspjeha u vođenju bilješki je taj da zapisujete isključivo ključne stvari, informacije od suštinske važnosti, zanimljivosti koje će profesor spomenuti na času i koje se ne nalaze u skriptama… Sve je stvar vježbe.

Ostanite organizovani

Dobra organizacija je pola odrađenog posla. Vodite kalendar predavanja, kolokvijuma, ispitnih rokova, predaje seminarskih radova… Najvažnije je da organizujete svoje vrijeme za učenje.

Osim organizacije vremena, potrebno je da organizujete i sve materijale za učenje. Ukoliko izgubite pola dana tražeći skriptu ili mjesec dana “jurite” ko će vam pozajmiti knjigu i materijale za spremanje učenja, znajte da ste unaprijed već izgubili bitku sa vremenom. Pripremite i organizujte sve na vrijeme.

Uklonite sve ono što bi moglo da vam skrene pažnju

Najveća opasnost po vaše učenje su naravno različite smetnje. Na neke ne možete uticati ili ih spriječiti, ali druge možete apsolutno ukloniti i blokirati. Tu prije svega mislimo na mobilne telefone, igrice, društvene mreže… Naravno da se ne morate svega odreći, ali potrudite se da tokom učenja sklonite sve potencijalne smetnje. Kada budete pravili pauzu nadoknadićete sve što ste propustili.

Zaboravite na bubanje

Naravno da je lakše sve ostaviti za posljednji trenutak, naročito sad kada su konačno stigli ljepši dani, ali to je najgori mogući scenario. Pokušajte da ne ostavljate stvari za posljednji trenutak i da krenete sa učenjem na vrijeme, tako nećete biti u “frci i panici” i moći ćete opuštenije da pristupite cijelom ispitnom roku. Pokušajte tako sa jednim ispitnim rokom i vidite da li će vam biti lakše i da li ćete imati više uspjeha. Da potkrijepimo savjet, činjenica je da vam je potrebno da se gradivo “slegne”, kao što bismo jednostavno rekli, prije ispita. Previše informacija odjednom samo će vas zbuniti i ništa nećete zapamtiti.

Ne pretjerujte sa učenjem

Prava mjera je uvijek ključ uspjeha. Kao i u životu, i u učenju potrebno je imati mjeru. Ne treba učiti ni premalo, ali ni previše! Da li vam se ikada desilo da ste toliko učili, danima i noćima, bez prestanka i da ste pali ispit? Možda ste se preforsirali, i to je moguće.

Pronađite svoj kutak za učenje

Bilo da volite da učite u krevetu, za radnim stolom, u biblioteci ili nemate apsolutno ništa protiv učenja u kafiću ili parku, bitno je da imate svoj mali kutak. Ukoliko još uvijek niste pronašli pravo mjesto za učenje, pokušajte više opcija i odaberite onu koja vam najviše odgovara, odnosno ono mjesto gdje se najprijatnije osjećate i gdje ćete biti najproduktivniji.

Napravite pauzu

Za kraj smo ostavili temu pauze. Nema učenja bez pauze i toga morate biti svjesni. Sada kada ste organizovani i spremni za pripremu i najtežeg ispita, napravite plan učenja. Pronađite svoj tempo, bilo da preferirate da učite nekoliko sati pa da onda napravite pauzu ili ćete se pridržavati savjeta da napravite pauzu od 10 minuta nakon svakih sat vremena učenja, bitno je da odmorite “mozak” od svega kako biste održali produktivnost.

Sklonite se od knjige i skripti, izađite na terasu, izađite napolje i prošetajte psa, pozovite koleginicu/kolegu i izjadajte se kako je ovo najsmorniji predmet ikada… Ako osjećate da ćete pregorjeti od prekomjernog učenja, ostavite sve i idite u provod jer ništa nećete postići ukoliko nastavite da učite.

Nadamo se da će vam ovi savjeti bar malo pomoći da položite ispite u ovom ispitnom roku. Ukoliko vi imate tajni recept, javite nam.