Sarajevski studenti traže smjenu Škrijelja i poručili: “Sistem nas ne sluša”

Studenti sa UNSA protestovali su danas na ulicama glavnog bh. grada, a ovo su njihovi zahtjevi.


Foto: N1
Foto: N1

Grupa studenata Univerziteta u Sarajevu protestovala je danas na ulicama glavnog bh. grada. Iznijeli su više zahtjeva, a tokom protestne šetnje, dok su prolazili pored zgrade Rektorata, pozvali su i na smjenu rektora UNSA Rifata Škrijelja.

Studenti traže da se izvrši nadzor nad sprovođenjem Zakona o visokom obrazovanju KS “u pogledu nepoštivanja normi vezanih za uslovne predmete prilikom studiranja, obaveze plaćanja biblioteke i tretiranja djece sa invalideitetom na UNSA”, da se obrazloži kontinuirana naplata u iznosu od 20 KM za potrebe ISSS sistema, da se razmotri procentualno smanjenje školarine studenata i da se prilikom nove 2021/2022 školske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenje u pogledu prijenosa predmeta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti su naveli kako su dobijali brojne prijetnje nakon prošlih protesta. Poručili su kako ih neće uplašiti, uz transparente “Studenti, a ne klijenti”, te “I Tito se bojao studenata”…

Protestnu šetnju nazvali su “Uzbuđenje 2” koja je počela od Doma sindikata, a završila u parku kod Predsjedništva BiH. Tokom šetnje sarajevske ulice kojima su studenti prolazili su bile zatvorene za saobraćaj.

Student Rijad Ahmetović kazao je kako je ovo jedini odgovor koji mogu dati nakon svih pregovora i zahtjeva.

 – Fenomen je u kakvom stanju studenti danas studiraju i žive. Imamo jedan paradoksni sistem – nezadovoljstvo studenata i sistem koji uopće ne sluša. Nije normalno u bilo kojoj državi da u toku online nastave student plaća 100 KM biblioteku ako ne ide na fakultet. Sistem uopće ne gleda napredak. Sve ide u poggrešnom smjeru, rekao je Ahmetović za N1.

 

UŽIVO: Protest studenata u Sarajevu

Objavljuje N1 Bosna i Hercegovina u Utorak, 28. rujna 2021.