Šansa za studente inovatore da prijave svoje projekte

Red Bull Basement University je mjesto gdje studenti dolaze da inoviraju, sarađuju i pokreću promjene na fakultetu kroz tehnološka rješenja bazirana na “uradi sam” principu.


Okupivši više od 300 univerziteta iz 16 zemalja, među njima je i Bosna i Hercegovina, Red Bull Basement University sada poziva mlade inovatore da unaprijede fakultetski život direktnim rješavanjem problema.

Advertisements

Naime, studenti imaju priliku demonstrirati svoje najbolje i najinventivnije tehnološke ideje, a Red Bull Basement University će im pomoći da ta ideja dostigne maksimalan efekat kroz integrisanu mrežu razvoja, radionica, mentorstva i finansiranja. Red Bull Basement University nudi platformu za inovatore koji žele da koriste svoja tehnološka znanja i vještine kako bi rješavali probleme na i oko svojih fakulteta. Globalna konferencija projekta Red Bull Basement University počinje u Berlinu, 29. novembra 2018. godine, a nakon četiri dana radionica, predavanja, mentorskih sesija i drugih aktivnosti, event će biti krunisan završnim takmičenjem, u kojem će učesnici imati posljednju priliku da predstave svoje projekte.

Šta je Red Bull Basement University?

Red Bull Basement University je kolaborativna platforma za studente, usmjerena na mijenjanje statusa quo, odnosno zajedničko stvaranje i pokretanje promjena na fakultetima kroz tehnologiju. Red Bull Basement University želi da poveže i inspiriše studente koji imaju “uradi sam” način razmišljanja, kroz najmodernije platforme za saradnju, osnaživanje, razmjenu i upotrebu tehnologije u dobre svrhe. Projekat se zasniva na različitim fazama tokom cijele godine: (1) Prijave; (2) Glasanje/odabir; (3) Razvoj; (4) Globalna konferencija. Učesnici trebaju iskoristiti web stranicu eventa na linku ovdje da podnesu video trajanja do 60 sekundi, sa detaljima njihove projektne ideje. Kompletna pravila i uslovi mogu se naći u Uslovima i odredbama web stranice.

Studenti trebaju znati

Advertisements

Potrebni su projekti koji koriste tehnologiju za rješavanje društvenih i okolišnih problema na fakultetu ili u studentskom životu oko njega. Neke od potencijalnih oblasti su: održiva potrošnja, inkluzivno obrazovanje, sanitacija, sigurnost, pristupačnost, osnaživanje studenata, stanovanje…

Prijaviti se možete do 21. oktobra, a prijave se mogu podnositi individualno ili u grupama do dvoje studenata. Nakon toga slijedi faza glasanja, od 22. do 25 oktobra, u kojoj će studenti moći glasati za najbolju ideju, nakon čega će žiri imati tri dana da izaberu pobjedničku. U fazi razvoja koja traje 30 dana, timovi imaju priliku napraviti prototip ukoliko je to moguće. Na projektu može sarađivati više članova tima, ali samo će dvoje iz pobjedničkog tima iz svake od zemalja prezentirati i zagovarati svoj projekat na Red Bull Basement University Globalnoj konferenciji u Berlinu od 29. novembra do 2. decembra.

Prijaviti se mogu samo univerzitetski studenti starosti iznad 18 godina, koji borave u zemlji učesnici, i trenutno su upisani u fakultet koji učestvuje. Studenti koji ne ispunjavaju ove kriterije su dobrodošli da učestvuju u fazi glasanja. Također, izvodljivosti, uticaj i kretivnost su kriteriji za procjenu projekata.

Sve informacije o Projektu možete pronaći na ovom linku.


(STUDOMAT.ba)