RS: Objavljena preliminarna rang-lista stipendista studija u inostranstvu

Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je preliminarnu rang-listu stipendista studija prvog, drugog i trećeg ciklusa u inostranstvu, prema kojoj će biti dodijeljene 42 stipendije.


vlada rs

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se studentima prvog ciklusa studija u inostranstvu dodijeli 19 stipendija, studentima drugog ciklusa studija dvije stipendije i studentima trećeg ciklusa studija 21 stipendija.

Budžetom RS planirano je ukupno 191.000 maraka za stipendiranje studenata studija u inostranstvu.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se  opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste.

Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture, potrebno je da dostavi uvjerenje/rješenje/potvrdu od drugog davaoca da se odriče stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u inostranstvu za 2015. godinu prijavilo se 96 studenata. Uslove konkursa nisu ispunila 54 studenta, a svim studentima koji su ispunili uslove konkursa dodijeljena je stipendija.

Radu Komisije za dodjelu stipendija prisustvovao je i predstavnik Unije studenata RS.

Preliminarna rang-lista stipendista dostupna je na portalu Vlade Republike Srpske – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Podnosioci prijava imaju pravo prigovora na ovu listu ministru u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

(STUDOMAT.ba)