RS: Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo konkurs za stipendije

Ministarstvo prosvjete i kulture dodijeliće u akademskoj 2013/2014. godini hiljadu stipendija studentima koji studiraju u RS i 70 stipendija studentima koji studiraju u inostranstvu.


vlada rs1

Ministarstvo prosvjete i kulture dodijeliće u akademskoj 2013/2014. godini hiljadu stipendija studentima koji studiraju u RS i 70 stipendija studentima koji studiraju u inostranstvu.

Ovo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci potvrdio ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija.

U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa najnižom prosječnom ocjenom 8.50 biće dodijeljeno 735 stipendija, u kategoriji studenata prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske sa najnižom prosječnom ocjenom 8.00 biće dodijeljeno 18 stipendija, u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija sa najnižom prosječnom ocjenom 7.50 biće dodijeljeno 230 stipendija i u kategoriji studenata sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica biće dodijeljeno 17 stipendija.

Studentima iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu – prvi, drugi i treći ciklus studija, sa najnižom prosječnom ocjenom 9.00 biće dodijeljeno 70 stipendija.

– Planirano je da stipendije za studente u Republici Srpskoj iznose 2000 maraka, odnosno po 200 maraka u 10 mjesečnih rata, za šta će biti predviđena sredstva u budžetu za 2014. godinu. Za studente u inostranstvu sredstva se isplaćuju jednokratno i za ovu namjenu u budžetu za 2013. obezbijeđeno je 191.000 maraka a pojedinačni iznos stipendije zavisiće od broja onih koji budu ispunjavali uslove iz konkursa, pojasnio je ministar Mutabdžija.

Svi konkursi i potrebni obrasci objavljeni su na portalu Vlade Republike Srpske – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture. Konkurs je otvoren 30 dana. Iz Ministarstva pozivaju studente da pažljivo pročitaju konkurse i da uz prijavu dostave sve tražene obrasce i potrebne dokumente.

Podsjećamo da je Ministarstvo u prethodnoj akademskoj godini dodijelilo hiljadu stipendija studentima u Republici Srpskoj (za šta je u budžetu obezbijeđeno 1.972.000 KM). Do sada je realizovano sedam isplata i preostale tri biće realizovane do kraja godine.

Takođe, prethodne godine dodijeljeno je i 58 stipendija studentima koji studiraju u inostranstvu, saopšteno je iz Ministarstva.

[highlight]Krajnji rok za prijavu na konkurse je 30. novembar 2013. godine.[/highlight]

Prilozi:

(vladars.net)