Studentica medicine se požalila: “Profesor je muškarcima rekao da će se oženiti, a mi cure…”

Na žene koje su uspješne gleda kao na čangrizave karijeristice, za koje bi bilo poželjnije da se bave djecom, kazala je studentica.


Foto: Envato
Foto: Envato

Na Redditu se jedna studentica medicine pitala zašto se žene koje teže karijeri često percipiraju negativno, dok se muškarci koji isto to čine često doživljavaju pozitivno.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

 – Primjećujem da se na žene koje su uspješne gleda kao na čangrizave karijeristice, za koje bi bilo poželjnije da se bave djecom. Iskreno zadnjih dana su me na to potaknule riječi profesora na medicini koji nam je rekao: ‘Dečki, ne brinite, vi ćete se sigurno oženiti, cure, vi ne brinite, vi se sigurno nećete udati’. I nije jedini koji je komentirao slično, prije par godina nam je jedan pričao: ‘Cure, pustite vi dečke da se bave kirurgijom, vi ste nježne, tko voli karijeristice.’ Meni je karijera važna, učim i radim cijeli život, ulažem u svoje obrazovanje i još ću ulagati. I ne želim to sad pustiti jer eto, muškarci ne vole karijeristice, a također bih htjela imati obitelj i djecu jednog dana. Nekad se uhvatim razmišljajući da ću na kraju ostati sama ako su te riječi stvarno istinite i da mi sve ovo za što se trudim u životu neće ništa značiti, napisala je na forumu.

Ispod objave napisan je veliki broj komentara, a mnogi od njih su se odnosili na globalni stav i ponašanje ljekara.

– Medicina ima iznenađujuće velik udio konzervativaca. To što si čula nije baš toliko rašireno među visokoobrazovanim ljudima. Garantiram ti da ima dečki kojima cure s karijerom ne samo da nisu odbojne, nego su i privlačne. Samo ti radi na sebi i svojoj karijeri, glasio je jedan od komentara, a drugi je dodao:

 – I bježi od većine muških doktora, radio sam s dosta “normalnih” koji su varali žene jer im je smetalo što su i one doktorice s poslom ili karijerom pa oni nisu bili centru pažnje u vezi. Isto tako, dosta starijih gdje trenutno radim, daje savjete mladim kolegama da si nađu ženu s nekim bezveznim poslom (doslovno te riječi) tipa medicinska sestra, da se ima ko brinuti za djecu i da njih uvijek doma čeka spremljen ručak i čista kuća. Kao muž medicinske sestre za koje znam koliko je posao težak, i kao brat učiteljice, interno mi se rigalo svaki put kad bih čuo tako neki savjet. Sebe smatram obiteljskim čovjekom koji ima neke konzervativne vrijednosti i osobno me ne bi privlačila karijeristica, ali poštujem svoju ženu kao osobu i posao koji radi.

U čemu je suština?

 – Zato što se od žena očekuje da budu s djecom. Njihova uloga po takvom razmišljanju je printer beba koji čisti kuću. To ti sve govori o pogledu muškaraca naspram žena. Okružena sam ženama s uspješnom karijerom koje uz to imaju i muža i djecu. Ignoriraj izjave ograničenih ljudi zastarjelih pogleda na život. Radi na karijeri, radi što želiš, a ostalo će se isto posložiti. Većina muškaraca u mojem okruženju, s kojima sam se dotaknula takvih tema, zapravo žele ambiciozne ostvarene žene i ponosni su na uspjeh svojih partnerica, savjetovala joj je jedna žena.

Da li na vašem fakultetu postoje profesori sa ovakvim stavom?