RS: Izabrano novo rukovodstvo entitetske Unije studenata

Novoizabrani predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica izjavio je da su studenti u RS jedinstveni, da nema podjela između Banje Luke i Istočnog Sarajeva, te da od Vlade zahtijevaju održavanje tematske sjednice kako bi se rješavali problemi u visokom obrazovanju.


rukovodstvo unije studenata rs

Novoizabrani predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica izjavio je da su studenti u RS jedinstveni, da nema podjela između Banje Luke i Istočnog Sarajeva, te da od Vlade zahtijevaju održavanje tematske sjednice kako bi se rješavali problemi u visokom obrazovanju.

rukovodstvo unije studenata rsGovedarica je na press koferenciji nakon sjednice Skupštine Unije studenata RS u Istočnom Sarajevu rekao da je zaključeno da studenti ne traže ostavku ministra obrazovanja RS Gorana Mutabdžije, koji je na toj funkciji tek tri mjeseca, prenosi SRNA.

– Ministru trebamo pružiti šansu, jer su pred njim veliki zadaci koje će ispunjavati i rješavati zajedno sa nama, rekao je Govedarica.

On je zahvalio dosadašnjem predsjedniku Unije studenata RS Nikoli Dronjku na dosadašnjem angažmanu.

– Imamo plan i program koji je usvojen i bit će u nekim elementima različit od onoga što je radio moj prethodnik, a ima i istih elemenata. Fokus će biti studentski standard, izgradnja studentskih domova na području Pala, Lukavice i Foče i, naravno, četvrtog paviljona Studentskog centra u Banjoj Luci, rekao je Govedarica novinarima.

Dosadašnji predsjednik Unije studenata izrazio je zadovoljstvo zbog jedinstva studenata u RS.

Dronjak je odbacio optužbe da su za vrijeme njegovog predsjedavanja bili zapostavljeni studenti u Istočnom Sarajevu, poželivši sretan rad novoizabranom rukovodstvu Unije studenata RS.

Predsjednik Studentskog parlamenta banjalučkog Univerziteta Mladen Aćimović rekao je da će se u narednom periodu insistirati na pitanju zdravstvene zaštite studenata i pitanju odnosa javnih i privatnih visokoškolskih ustanova.

– Posebno ćemo insistirati na zauzimanju stava o pitanju kvaliteta izvođenja nastave na javnim i na privatnim visokoškolskim ustanovama, rekao je Aćimović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Glavaš rekao je da se u narednom periodu posebna pažnja treba posvetiti stipendiranju, zapošljavanju i zaštiti javnih univerzieta.

– U RS imamo 43.000 studenata, od toga je 9.000 sa privatnih visokoškolskih ustanova. Ali, kada se pogleda struktura stipendiranja vidi se da je daleko veći broj onih studenata sa privatnih visokoškolskih ustanova nego sa javnih. Jedna od stvari na kojima ćemo istrajavati jeste radno stipendiradnje, rekao je Glavaš.

On je istakao da je zaključak Unije studenata da bi tematska sjednica Vlade RS na kojoj bi bila razmatrana ova pitanja trebalo da bude održana u narednih 15 dana, kako bi se na vrijeme počelo sa rješavanjima gorućih pitanja koja muče studente.

(SRNA/Klix.ba)