Odgođena ranije najavljena objava konkursa za izbor popisivača i instruktora

Konkurs za popisivače i instruktore na nivou općina i gradova u Bosni i Hercegovini, koji je trebao biti objavljen 27. juna, na zahtjev nekih općina, odgađa se do 5. jula.


popis2

Konkurs za popisivače i instruktore na nivou općina i gradova u Bosni i Hercegovini, koji je trebao biti objavljen 27. juna, na zahtjev nekih općina, odgađa se do 5. jula.

popis2Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, konkurs za popisivače i instruktore na lokalnom nivou raspisuju općinske/gradske popisne komisije, koje su općine i gradovi trebali formirati zaključno s 21. junom, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Ukoliko općine ne formiraju popisne komisije i ukoliko se konkurs ne objavi u dodatnom roku, iz Agencije za statistiku BiH su naglasili da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.

Dio općina koje nisu uspjele formirati lokalne popisne komisije, zatražile su pomjeranje datuma objave konkursa za izbor popisivača i instruktora na lokalnom nivou. Agencija za statistiku BiH odobrila im je dodatni rok, do 5. jula da završe svoje obaveze, s ciljem da se ispoštuju zakonske odredbe i kriteriji definirani u “Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja” koje će biti angažovano u popisu, javlja Fena.

Izbor svih kandidata mora biti jedinstven i transparentan na prostoru cijele BiH.

Građani Bosne i Hercegovine će, na vrijeme, biti obaviješteni o novom datumu objavljivanja konkursa za izbor općinskih/gradskih popisivača i instruktora. Na lokalnom nivou bit će angažovano 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, 2.464 općinskih instruktora i 18.879 popisivača, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

(Radiosarajevo.ba)